REKLAMA
Aktualności
2018-02-17
Mrocza. I Zawody Halowe Młodzieżowych ...
2018-02-17
Dębowo. Dzień Sportu podczas ferii ...
2018-02-17
Bezpieczne ferie - luty 2018 ...
2018-02-17
Dębowo. Pierwszy dzień ferii zimowych ...
2018-02-17
Straż Miejska w Nakle nad Notecią ...
Nakło
Informator miejski
Sport
Miasto muzyki
Kontakt
Polecamy
Muzeum Powstanie

Muzeum



Aktualności

Małe AGD – sprzęt do zadań specjalnych

Podczas codziennych prac w kuchni, oprócz dużych urządzeń AGD, takich jak piekarnik czy płyta grzewcza, niezbędne są także małe sprzęty. To dzięki nim dokładnie wymieszamy składniki na ciasto, rozdrobnimy wszelkie produkty, przygotujemy pyszne tosty oraz grillowane potrawy. Na co zatem zwrócić uwagę podczas tego typu akcesoriów kuchennych, aby rzeczywiście ułatwiały nam przygotowywanie posiłków i służyły jak najdłużej?

Klasyczne miksery, które początkowo służyły do ubijania piany, obecnie posiadają wiele dodatkowych funkcji. Przy użyciu dobrej klasy robotów szybciej i łatwiej przyrządzimy pyszne dania główne, przekąski oraz wypieki.

Zamiksowani na gotowanie

Jednym z najpraktyczniejszych sprzętów w kuchni stał się blender, którym, dzięki zmiennym końcówkom, można zarówno ubijać, siekać, mieszać i rozdrabniać twarde produkty. Na rynku dostępne są zarówno większe modele kielichowe z zamontowanymi na stałe nożami oraz blendery ręczne. Optymalnym sprzętem jest robot ręczny z dodatkowym kielichem oraz osobnym kubkiem do miksowania. Ergonomiczny kształt i niewielki rozmiar sprawia, że takie urządzenie jest bardzo wygodne w użytkowaniu oraz bez problemu zmieści się do kuchennej szuflady. – Podczas zakupu sprawdźmy też jego funkcje i materiał wykonania. Blender KSHB 910 B od KERNAU posiada specjalny układ noży z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Zapewnia to nie tylko bardzo precyzyjne miksowanie, ale również trwałość i odporność na zmiany temperatur. Błyskawiczne przygotowanie potraw zapewni funkcja Turbo, zwiększająca moc za pomocą jednego przycisku. Przy użyciu takiego sprzętu przygotujemy zarówno pyszne koktajle, zupy-kremy, ubijemy pianę, a nawet skruszymy kostki lodu – mówi Tomasz Bytnar, ekspert marki KERNAU.

Świeżo opieczone lub zgrillowane

Kolejnym urządzeniem, którego nie może zabraknąć w kuchni jest opiekacz, z którym w kilka chwil przygotujemy ciepły posiłek nie tylko na śniadanie czy kolację, ale też dania obiadowe. Umożliwi to praktyczny opiekacz z funkcją grilla. Dzięki niemu  w krótkim czasie możemy cieszyć się smakiem kanapek panini lub grillowanych mięs i warzyw. W takim przypadku pieczywo i inne produkty mają bezpośrednią styczność z powłoką wewnątrz – zwróćmy zatem uwagę na jej rodzaj. – Specjalna powłoka powinna szybko się nagrzewać, zapobiegać przywieraniu, zapewniać równomierne opiekanie i łatwe czyszczenie. Gwarantuje to model KSMP 1500 marki KERNAU. Posiada on także regulowaną pokrywę, pomocną szczególnie podczas grillowania produktów o nierównomiernych kształtach i wielkości. Udogodnieniem jest nienagrzewająca się rączka, pozwalająca sprawdzać stan potraw bez ryzyka oparzenia, a także pojemnik na tłuszcz i stabilne nóżki – dodaje ekspert KERNAU.

Jakub Węgrzyn - Specjalista ds. PR