Bataty na trzy sposoby

Pieczone ziemniaki z ogniska to klasyk, który wszyscy znamy. W Anglii zaś słynne ziemniaczane danie kryje się pod nazwą „jacket potato” czyli pieczony ziemniak w mundurku z farszem. Idąc dalej tym tropem zamieniamy ziemniaka na jego słodszego i zdrowszego kuzyna – batata. W smaku przypomina skrzyżowanie ziemniaka z marchewką, a bogactwem mikroelementów i witamin nie ma sobie równych. Przedstawiamy batata w trzech odsłonach, każdy przepis inspirowany jest innym kierunkiem świata. Indie, Meksyk czy Grecja, który kraj zagości na Twoim stole?

Bataty na trzy sposoby

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

Indie 

Składniki (4 porcje):

80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg

puszka ciecierzycy

½ cebuli

ząbek czosnku

łyżka soku z limonki

pół szklanki mleka kokosowego

pół szklanki bulionu warzywnego

3 łyżki oliwy

łyżeczka czerwonej papryki

łyżeczka kurkumy

łyżeczka curry

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

Meksyk 

Składniki (4 porcje):

150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg

pół puszki czerwonej fasoli

pół puszki kukurydzy

dojrzały pomidor

połowa czerwonej papryki

mała cebula

sok z połówki limonki

łyżeczka płatków chilli

3 łyżki śmietany

świeża kolendra

Przygotowanie:

Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix, kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.

Grecja

Składniki (4 porcje):

160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg

ser feta 80 g

4 łyżki jogurtu greckiego

pół szklanki szczypiorku

łyżeczka startej skórki z cytryny

ząbek czosnku

mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.

Dominika Szalek – PR Manager Orchidea Creative Group