Bezglutenowe kruche babeczki ze śliwkami

Przedstawiamy przepis na kruche i słodkie babeczki, przygotowane z bezglutenowej mieszanki do wypieku ciasta z dodatkiem powideł śliwkowych. Podawane ze śliwkami lub innymi ulubionymi owocami są idealną propozycją na małe co nieco do porannej kawy!

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Bezglutenowe kruche babeczki ze śliwkami

Składniki:

  • 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio) lub zwykłej mąki pszennej (wersja z glutenem)
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 150g masła
  • Powidła śliwkowe
  • 4 śliwki
  • cynamon

Metoda:

  1. Mieszankę bezglutenową lub mąkę, 4 jajka, masło i 1 łyżeczkę cynamonu i mleko wymieszać
  2. Ciasto przełożyć do foremki na babeczki, dodać łyżeczkę powideł i przykryć ciastem
  3. Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C przez 20 – 30 minut.
  4. Po wyciągnięciu z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Podawać z śliwkami oprószonymi cynamonem.

Przepis kulinarny i zdjęcie marki Ocelio

Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group