Przedstawiamy przepis na kruche i słodkie babeczki, przygotowane z bezglutenowej mieszanki do wypieku ciasta z dodatkiem powideł śliwkowych. Podawane ze śliwkami lub innymi ulubionymi owocami są idealną propozycją na małe co nieco do porannej kawy!
Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Bezglutenowe kruche babeczki ze śliwkami
Składniki:
- 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio) lub zwykłej mąki pszennej (wersja z glutenem)
- 4 jajka
- 5 łyżek mleka
- 150g masła
- Powidła śliwkowe
- 4 śliwki
- cynamon
Metoda:
- Mieszankę bezglutenową lub mąkę, 4 jajka, masło i 1 łyżeczkę cynamonu i mleko wymieszać
- Ciasto przełożyć do foremki na babeczki, dodać łyżeczkę powideł i przykryć ciastem
- Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C przez 20 – 30 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Podawać z śliwkami oprószonymi cynamonem.
Przepis kulinarny i zdjęcie marki Ocelio
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|