Bezglutenowy deser z nasionami chia i mango

Przedstawiamy przepis na pyszny, lekko słodki i owocowy deser z mango i z nasionami chia, który z pewnością wprowadzi nieco letniego smaku do naszych domów. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.

Bezglutenowy deser z nasionami chia i mango

Składniki:

  • 300ml napoju roślinnego ( np. migdałowego Ocelio)
  • 5 łyżek nasion chia
  • 150g mascarpone
  • 15 – 20 g cukru waniliowego
  • 2 szt. Mango
  • Wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. 250 ml napoju roślinnego wymieszać z nasionami chia i odstawić do lodówki na 6h (aż nasiona napęcznieją)
  2. Mascarpone wymieszać blenderem z pozostałą ilością napoju i cukrem. Do masy dodać napęczniałe nasiona chia i całość delikatnie wymieszać łyżką.
  3. Mango obrać, mniejsza część zostawić do dekoracji, resztę zmiksować blenderem na gładka masę.
  4. Do szklanek na dno dodać masę z nasionami chia, następnie warstwę masy z mango, a na wierzchu ułożyć dekorację z kawałków mango i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

www.ocelio.pl