CKZiU w Wyrzysku: Pracownia technologii gastronomicznej – nauczanie zdalne

227

Obróbka wstępna warzyw, krojenie warzyw- ćwiczenie umiejętności rozdrabniania i sporządzanie surówek to tematyka kolejnych zajęć w pracowni gastronomicznej, tym razem nie na żywo lecz poprzez aplikację Microsoft Teamsw domach uczennic.

Po obejrzeniu filmów instruktażowych pokazujących techniki krojenia warzyw oraz po omówieniu przez nauczyciela p. Alinę Kwiatkowską, najczęściej stosowanych sposobów rozdrabniania, uczennice klasy I TIŻ przystąpiły do wykonywania zadań praktycznych zgodnie ze wskazówkami zawartymi w kartach pracy, przygotowanych przez nauczyciela.

Jednym z zadań było pokrojenie marchwi metodą julienne, big brunoise, mirepoix, cebuli – kostka bardzo drobna, piórka, selera- julienne i big brunoise. Uczennice w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych bardzo dobrze poradziły sobie z tym zadaniem.  Zwieńczeniem zajęć było przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej z majonezem oraz zaproponowanie receptury na inny sos do tej właśnie surówki. Powstały na pewno smaczne i zdrowe potrawy, które zachwyciły rodziny naszych uczennic.
Smacznego!!!

Alina Kwiatkowska, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku