Cytrynowa babka wielkanocna

Tradycyjna babka to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. W okresie Świąt Wielkanocnych to obowiązkowa pozycja na każdym stole. Prezentujemy przepis na przygotowanie cytrynowej babki wielkanocnej w wersji bezglutenowej. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu oraz zdjęcia marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Cytrynowa babka wielkanocna

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciast (500g) np. marki Ocelio
  • 150 g masła lub bezglutenowej margaryny
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cytryna
  • cukier puder
  • olej
  • bezglutenowa bułka tarta lub pokruszone bezglutenowe ciasteczka

Wykonanie:

  1. Do mieszanki dodać rozpuszczone masło lub margarynę, cukier, jajka i mleko.
  2. Do masy dodać sok z cytryny i startą skórkę z cytryny
  3. Formę do babki posmarować olejem, oprószyć bułką tartą lub pokruszonymi ciasteczkami.
  4. Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 170 st.
  5. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia w formie. Wyłożyć i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group