Idealna przekąska na weekend – Awokado z wędzonym łososiem i rukolą

Jesienią i zimą powinniśmy szczególnie zatroszczyć się o urozmaiconą dietę. Łatwą w przygotowaniu i pyszną przekąską będzie uważane za jedno z najzdrowszych owoców świata – pełne wartości odżywczych – awokado. Wystarczy, że skropimy je sokiem z cytryny i wypełnimy rukolą oraz wędzonym łososiem. Tak skomponowana przekąska będzie nie tylko smaczna i efektowna wizualnie, ale przede wszystkim zdrowa.

Zapraszam do skorzystania z przepisu.

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą

Składniki:

Rukola myta marki Eisberg 100 g

awokado 2 szt.

łosoś wędzony ok. 50 g

mała czerwona cebula 1 szt.

pół cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestkę. Środek skropić sokiem z cytryny (wówczas nie ściemnieje), wypełnić Rukolą, podzielonym na kawałki wędzonym łososiem oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulą.Oprószyć do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Dominika Szalek-Kanofocka – PR Manager Orchidea Creative Group