Kasza na śniadanie? Czemu nie! Na pierwszy posiłek dnia proponujemy kaszę orkiszową z dodatkiem rumianego boczku, aromatycznej cebulki oraz jajka na miękko. To zdrowe i pożywne śniadanie zapewni mnóstwo energii! Smacznego.
Składniki (2 porcje):
- 100g kaszy orkiszowej (np. marki Halina)
- 100g boczku pokrojonego w średnią kostkę
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 50g masła
- 1 szczypiorek drobno posiekany
- 2 jajka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jajka gotujemy na miękko – w zależności od wielkości jajka od 3,5 do 5 minut.
- Rozgrzewamy patelnię i smażymy boczek, powinien się odrobinę zarumienić.
- Do podsmażonego boczku dajemy cebulę i smażymy przez minutę, następnie dodajemy czosnek i dymkę. Patelnie ściągamy z ognia.
- Boczek, cebulę, czosnek i dymkę mieszamy z kaszą, masłem i szczypiorkiem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy z jajkiem ugotowanym na miękko.
Smacznego!
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Manager SFERA Group |
|