Komitet Regionów wezwie KE do stworzenia strategii bezpieczeństwa żywnościowego

Marszałek Piotr Całbecki przebywa w Brukseli, gdzie dziś (29 listopada) był gościem  posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Agri) Parlamentu Europejskiego, poświęconego bezpieczeństwu żywnościowemu. Jutro (30 listopada) w Europejskim Komitecie Regionów debata plenarna zakończona głosowaniem nad przygotowanym przez gospodarza naszego województwa projektem opinii w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększenia odporności systemów żywnościowych naszego kontynentu.

– Kryzys, z którym mamy dziś do czynienia, nie jest ani pierwszym, ani ostatnim. Dlatego musimy lepiej przygotować się na wszelkie przyszłe kryzysy, w tym te związane ze zmianami klimatu i utratą bioróżnorodności. Komitet Regionów, w opinii, której jestem sprawozdawcą, wzywa Komisję Europejską do wzmocnienia lokalnych systemów żywnościowych. Rozwój zrównoważonych lokalnych systemów żywnościowych to najlepszy sposób na zagwarantowanie wysokiej jakości żywności i godziwych dochodów naszych rolników – podkreślił w swoim dzisiejszym wystąpieniu w Brukseli marszałek Piotr Całbecki.

Opinia, związana z obecną destabilizacją światowych rynków produktów rolnictwa, spowodowaną przez zmiany klimatu, pandemię COVID-19 oraz rosyjską agresję na Ukrainę, jest odpowiedzią na marcowy komunikat Komisji Europejskiej w tej sprawie oraz na deklarację wersalską Rady Europejskiej w sprawie wojny za naszą wschodnią granicą.

„Europejski Komitet Regionów zdecydowanie popiera chęć zwiększenia suwerenności żywnościowej UE (…) [i] podkreśla, że działania w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego, do których UE została zmuszona (…), należy wykorzystać (…) także do poprawienia jakości życia i konkurencyjności gospodarki” – czytamy w projekcie dokumentu przygotowanym przez marszałka Piotra Całbeckiego. Podkreśla się w nim, że „prawdopodobieństwo wystąpienia realnej klęski głodu w Europie (…) wydaje się wciąż niewielkie”. Wśród rekomendacji m.in. poparcie dla rozwoju rolnictwa ekologicznego, generalnego ograniczenia chemizacji rolnictwa oraz rozwiązań zmierzających do większej biologizacji produkcji żywności, zalecenie by propagować zrównoważoną konsumpcję żywności i zdrowe odżywianie. Znalazło się w nim również wezwanie do stworzenia długofalowej strategii bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie regionów i do sfinansowania przez Unię Europejską prac badawczo-wdrożeniowych w dziedzinie adaptacji produkcji żywności do zmian klimatu.

W jutrzejszej debacie plenarnej KR wezmą także udział unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju wsi Janusz Wojciechowski oraz niemiecka eurodeputowana Marlene Mortler, która jest sprawozdawczynią raportu PE na temat bezpieczeństwa żywnościowego.

Kryzys żywnościowy będzie też tematem zaplanowanej na czwartek (1 grudnia) debaty telewizyjnej, przeprowadzonej w studiu w siedzibie PE przez dziennikarzy polskich mediów publicznych, z udziałem marszałka Piotra Całbeckiego, komisarza Janusza Wojciechowskiego i europosłanki Marlene Mortler.

 

Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

Fot. Mieszko Matusiak/UMWKP