Przedstawiamy przepis na lekkie danie, które z pewnością pozwoli odkryć klasyczny ryż biały Britta na nowo! Złociste kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na obiad lub wyśmienitą kolację.
Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu marki Britta. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 3 saszetki (300g) białego ryżu (np. markiBritta)
- 200g szpinaku grubo krojonego
- 10szt pomidorów suszonych posiekanych
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
- 100g bułki tartej
- 30g parmezanu
- 2 jajka
- sól i pieprz
Metoda:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez minutę następnie dodać szpinak i smażyć przez kolejną minutę. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wymieszać z ostudzonym ryżem, pomidorami, bułką tarta, parmezanem, natką i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Uformować kotleciki. I smażyć na rozgrzanym oleju aż się będą złociste. Można podawać bazyliowym pesto.
Smacznego!
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|