Lubaszcz: Warsztaty SUHI

Uczniowie klasy II i III Zespołu Szkół im Wł. Łokietka w Lubaszczu kształcący się w zawodzie kucharz, w dniach 14 i 15 września 2020 r. uczestniczyli w warsztatach kulinarnych SUSHI. Przyszli kucharze odbyli warsztaty w ramach zajęć pozalekcyjnych organizowanych przez Starostwo Powiatowe w Nakle nad Notecią. Miejscem kulinarnego spotkania była Szkoła Gotowania „Papryka” w Bydgoszczy. Prowadzącymi byli tzw. Master Suhi: Adam i Mateusz, którzy są szefami kuchni z wieloletnim stażem.       Uczniowie nauczyli się podstaw gotowania ryżu do sushi, zalewy do ryżu, technik krojenia i oczywiście zwijania różnego rodzaju sushi: maki, uramaki, hosomaki, futomaki i nigiri. Warsztaty te były również okazją, oprócz poszerzania umiejętności praktycznych do rozmów o kulturze japońskiej i samego kunsztu zwijania sushi w tym kraju.

Młodzież otrzymała na zakończenie dyplomy o ukończeniu kursu I stopnia z technik przygotowywania sushi. W historii szkoły to już kolejne warsztaty kulinarne, które są początkiem kariery gotowania naszych „Szefów Kuchni”.

Agnieszka Andrzejewska