Nakło nad Notecią: Kredens Seniora – odcinek wielkanocny

Kolejny odcinek „Kredensu Seniora” był odcinkiem wyjazdowym, nagrania odbyły się w Karczmie Rzym i Dworze Hulanka w Pawłówku. Tematem była „Wielkanoc”.

Panie z Kredensu, Elżbieta Budziszak, Ewa Haberska, Władysława Łusiak-Lamparska i Lidia Bembnista rozmawiały z szefem kuchni – Danielem Bereziakiem i menadżerem – Pawłem Jakubczakiem o stole wielkanocnym. Rozmowa obfitowała w tradycje i zwyczaje ludowe, z których część jest wciąż żywo kultywowana, a część coraz bardziej zanika. Wciąż jednak święcimy pokarmy, malujemy pisanki, zanosimy palemki do kościołów i oblewamy się wodą w Lany Poniedziałek. Niektóre zwyczaje i tradycje wielkanocne przetrwały do dzisiaj w nieco zmodyfikowanej formie. Czym jest pogrzeb żuru i śledzia? Odpowiedzi szukać można w kolejnym odcinku „Kredensu Seniora”, którego emisja już 30.03.2021r., na fanpage Nakielskiego Ośrodka Kultury oraz kanale YouTube. Każdego kto jest ciekawy idei powstania ”Kredensu Seniora” zapraszamy przed telewizory we wtorek 30.03.2021r., o godz. 19:45 w TVP3 Bydgoszcz gdzie wyemitowany zostanie „Magazyn Nakielski”.

Składamy serdeczne podziękowanie Państwu Joannie i Januszowi Franczak – gospodarzom Karczmy Rzym i Dworu Hulanka za gościnę oraz pomoc w nagraniach. W tym trudnym czasie reżimu sanitarnego, kiedy pandemia koronawirusa odbiła piętno na życiu wielu z nas, szczególnie ważne jest przeciwdziałanie izolacji społecznej Seniorów. Seniorzy tęsknią za powrotem do normalności, marzą, by móc spotkać się i cieszyć swoją obecnością. Dlatego raz jeszcze dziękujemy za możliwość nagrania naszego wielkanocnego odcinka w tym uroczym miejscu, ponieważ tylko w ten sposób dotrzeć możemy dla naszych Seniorów, za którymi bardzo tęsknimy.

foto3

foto2

Nakielski Ośrodek Kultury