Nakło nad Notecią: „Skwerek u Wyszyńskiego” w Szkole Podstawowej nr 2

365

Realizacja Ogólnopolskiego Projektu Ekologicznego Szkolnych Kół Caritas w nakielskiej Dwójce dobiega prawie końca. To już przedostatnie działanie projektowe, realizowane przez wolontariuszy. Jednym z obszarów tematycznych, których dotyczy projekt „SOS!!!To Ziemia woła nas”, jest punkt: ochrona i przywracanie bioróżnorodności.  Promując ekologiczny styl życia, dzieci postanowiły stworzyć na terenie szkoły  „coś”,  co nie przeminie, ale na długo pozostanie i będzie przypominało  o poszanowaniu naturalnych dóbr przyrody oraz pomoże w kształtowaniu u człowieka odpowiedzialności za obecny i przyszły stan środowiska.

Na terenie Szkoły Podstawowej nr 2 w Nakle nad Notecią od września br., dzieci wraz z rodzicami i nauczycielami tworzyły symboliczne „zielone miejsce”. Ta wspólna, kilkugodzinna praca miała na celu stworzyć  teren, gdzie będzie trawa, roślinność, gdzie będzie życie, a mieszkańcy i dzieci przechodząc obok każdego dnia, będą sobie uświadamiać, jak ważna jest ochrona przyrody. „Skwerek u Wyszyńskiego” bo taką otrzymał nazwę, stworzony został w pobliżu drzew, które zostały po nawałnicy. Podczas realizacji wcześniejszego szkolnego konkursu, dzieci wykonały piękne budki lęgowe dla ptaków, które wiszą na drzewach i zapraszają „małych gości”. Pomimo ciężkiej pracy, to był bardzo pożyteczny okres, pełen radości i wspólnego spędzenia czasu dzieci z rodzicami i nauczycielami. Dzieci podczas tworzenia skwerku mogły same siać trawę, sadzić roślinki. Mogły spróbować swych sił w usypywaniu ziemi. Oczywiście silna i fachowa ręka tatusiów i nadzór dorosłych też się przydał. Zdążyliśmy przed jesiennymi wiatrami i chłodnymi dniami. Podczas tworzenia naszego „zielonego miejsca” zawsze dopisywała nam piękna słoneczna pogoda. Oczywiście skwerek został pozytywnie odebrany przez naszą panią dyrektor Annę Maćkowską, która wspierała nas podczas naszych działań i już zapowiedziała, że to nie koniec zieleni na terenie naszej szkoły.

W tym miejscu pragnę w sposób szczególny i oficjalny podziękować tym, którzy poświęcili swój czas i pomogli nam w realizacji naszego kolejnego działania:

Dziękuję Panu Dawidowi Tomaszewskiemu, który na co dzień w swojej pracy zajmuje się pielęgnowaniem zieleni, za fachową pomoc podczas projektowania skwerku, za doradztwo  w wyborze roślin i za pomocne dłonie wraz z synem Fabianem w wykonaniu tak pięknego miejsca.

Wielkie podziękowanie Panu Józefowi Walkowiak za kamień, na którym mogliśmy przywiesić naszą tablicę pamiątkową.

Dziękuję Panu Krzysztofowi Jendrzejczyk, tacie Oskara i Bartka, za bezinteresowną pomoc w transporcie kamieni do naszego skalniaka.

Podziękowania Panu Sebastianowi Sykora, tacie naszej wolontariuszki Oli, za ciężką pracę podczas usypywania ziemi.

Nauczycielom pani Beacie Witusińskiej i pani Iwonie Różańskiej za obecność i pomoc w projekcie.

Przede wszystkim dziękuję moim cudownym wolontariuszom, którzy nawet w sobotę poświęcili swój czas, aby wspólnie troszczyć się o nasz „wspólny dom” i czynić go piękniejszym.

Katarzyna Dobosz –  koordynator projektu