Naturalne batoniki bakaliowe z płatkami – zdrowa przekąska dla małych i dużych łasuchów

Zdrowe słodycze przygotowane w domu to kulinarny hit, który sprawdza się w codziennym menu każdego małego i dużego łakomczucha. To ulubiona słodka przekąska przygotowywana przez rodziców, dbających o zdrowe nawyki żywieniowe swoich dzieci. To także nie obciążające wyrzutami sumienia łakocie dla osób dbających o linę i dobrą formę. Poniżej propozycja na lekkie, naturalnie słodkie batoniki bakaliowe z bananami. Zero dodatku cukru i same naturalne składniki z pewnością zadowolą rodziców i miłośników zdrowych słodyczy i zachęcą do wypróbowania przepisu.

Składniki na 10 sztuk:
2 dojrzałe banany
50 ml oleju
125 g płatków śniadaniowych Junior Musli Holle
15 g rodzynek
15 g żurawiny
30 g mąki

Przygotowanie:

Banany pokroić na małe kawałki, dodać mąkę, płatki, bakalie i olej. Całość dobrze wymieszać i wyrobić na spójna masę. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto uformowane w ok 10 szt. batonów. Batoniki piec 15-20 minut na środkowych szynach w piekarniku.

Porada:

Ciasto można wzbogacić ulubionymi bakaliami i formować w dowolne kształty. Miłośnicy słodszych wypieków mogą dosłodzić masę łyżką miodu.

Kamila Nowakowska Senior PR Manager TOK TOK