Organizacja przedsięwzięcia edukacyjnego Smaki Krajny i Pałuk przez Koło Gospodyń Wiejskich w Szczepicach

Dzięki pozyskaniu wsparcia finansowego w postaci grantu ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w ramach Przedsięwzięcia Aktywni dla Siebie i Regionu Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność dla obszaru powiatu nakielskiego na lata 2016-2023 możliwa była  realizacja projektu  pn. Organizacja przedsięwzięcia edukacyjnego Smaki Krajny i Pałuk. Projekt miał formę warsztatów kulinarnych, których celem było pobudzenie aktywności mieszkańców gminy Kcynia  służącego zachowaniu lokalnego dziedzictwa kulturowego.

Pierwszy dzień warsztatów odbył się 9 września 2020 roku pod nazwą: „Zwykłe czy niezwykłe – co można zrobić z ziemniaków” Uczestniczki warsztatów spotkały się  o godz. 10.00 w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie. Warsztaty rozpoczęły się od lekcji muzealnej „Przy polskim stole – czyli krótka historia jedzenia i gotowania” przeprowadzonej przez Panią Annę Sergot z Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Not. Podczas wykładu uczestniczki dowiedziały się o tradycjach i zwyczajach, jakie obowiązywały podczas spożywania posiłków od czasów średniowiecznych aż do współczesnych. Po części teoretycznej przyszedł czas na część praktyczną. Prowadzący Pan Wojciech Grześkowiak podzielił uczestniczki na 3 grupy 5 osobowe, każdy z zespołów otrzymał informację o potrawach z ziemniaków, jakie będzie przygotowywał. Kursantki z zaangażowaniem przystąpiły do wyznaczonych prac, aby po pewnym czasie dokonać degustacji przygotowanych potraw. Warsztaty objęły przygotowanie tradycyjnych potraw z ziemniaka, ale w zupełnie innej odsłonie, jako przykłady możemy podać kartoflankę  polską  podaną z bekonem i jajkiem sadzonym, tradycyjną sałatkę śledziową podano w ogórkowej osłonce na sosie śmietanowym i inne potrawy przygotowane  zgodnie ze scenariuszem warsztatów.

Drugi dzień warsztatów odbył się  16 września 2020 roku pod nazwą: „Karp nakielski na co dzień i od święta”. Uczestniczki ponownie spotkały się o godz. 10.00 w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie, tym razem tematem przewodnim był karp nakielski. Rozpoczęto od lekcji muzealnej „Poznaj swój region – lekcja muzealna o historii, tradycji i sztuce Krajny i Pałuk” przeprowadzonej przez Panią Annę Sergot z Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Not. Następnie rozpoczęto część warsztatową, uczestniczki ponownie zostały podzielone na zespoły z przydzielonymi potrawami do wykonania, a były to m.in. zapiekany karp, karp w sosie porowym z pure truflowym, galantyna z karpia, karp w maladze, karp tradycyjnie na maśle i papryka faszerowana karpiem. Ponownie po przygotowaniu potraw nastąpiła ich degustacja. Możemy uznać iż, warsztaty zakończyły się sukcesem, każda z kursantek była mile zaskoczona propozycjami i nowymi odsłonami potraw.

materiał: Koło Gospodyń Wiejskich w Szczepicach