Poniżej zamieściliśmy prosty przepis na orientalne danie z błyskawiczną kaszą kuskus Halina BIO i pysznym, pieczonym kurczakiem. Mieszanka przypraw z pewnością doda smaku, a złocista skórka kurczaka będzie smakowitym zwieńczeniem całego dania.
Przepis marki Halina BIO – Orientalny kuskus z pieczonym kurczakiem
Składniki:
- 1 opakowanie kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 łyżki harissy lub przyprawy do kurczaka
- 1 ogórek
- 2 Pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 długa papryczka chilli
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól
- oliwa
Metoda:
- Kurczaka doprawiamy harissą lub przyprawa do kurczaka, solimy i smarujemy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez 40 minut.
- W misce mieszamy kuskus z solą, kuminem i papryką wędzoną. Zalewamy wrzątkiem tak aby warstwa wody była 1cm powyżej kuskusu. Miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 15 minut.
- Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Natkę siekamy drobno. Kuskus mieszamy z warzywami i natką. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, oliwę, doprawiamy solą.
- Podajemy z pieczonym kurczakiem
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist Sfera Group |
|