Pieczone, zimowe warzywa wraz z ryżem parboiled marki Britta w formie pasztetu to pyszna propozycja na bezmięsny dodatek do kanapek. Udekorowany pestkami dyni lub kolendrą wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej!
Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu
Składniki:
- 2 saszetki ryżu parboiled(np. marki Britta)
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- Sól i pieprz
- 50ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Ryz ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Warzywa i czosnek obrać, natrzeć olejem i solą. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie (40 – 60 minut).
- Upieczone warzywa i połowę ryżu zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostały ryż, olej i przyprawy. Całość zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Łukasz Nocuń PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|