Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu – przepis kulinarny

Pieczone, zimowe warzywa wraz z ryżem parboiled marki Britta w formie pasztetu to pyszna propozycja na bezmięsny dodatek do kanapek. Udekorowany pestkami dyni lub kolendrą wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej!

Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu parboiled(np. marki Britta)
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz
  • 50ml oleju rzepakowego

Wykonanie:

  1. Ryz ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. Warzywa i czosnek obrać, natrzeć olejem i solą. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie (40 – 60 minut).
  3. Upieczone warzywa i połowę ryżu zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostały ryż, olej i przyprawy. Całość zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Łukasz Nocuń PR & Content Marketing Specialist SFERA Group