Wywodząca się zza wschodniej granicy i polskiej kuchni kresowej kutia to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników – zbóż, bakalii, orzechów i miodu. Szybciej przygotujemy ją wybierając w miejsce pszenicy kaszę jęczmienną pęczak.
Pęczakowa kutia wigilijna
Składniki:
- 150 g maku
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak np. marki Halina (2 torebki)
- 5 łyżek płynnego miodu
- 250 g ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele)
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- łyżka masła
Wykonanie:
- Mak zagotować w garnku w niedużej ilości wody około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzić w ściereczce, odstawić i po wystygnięciu zmielić kilkakrotnie w maszynce.
- Kaszę jęczmienną pęczak ugotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i również odstawić do wystygnięcia.
- Suszone owoce i rodzynki zalać ciepłą wodą, by zmiękły. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodając płynny miód, ekstrakt waniliowy i masło.
- Przed podaniem przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Magdalena Brzęczek Senior PR & Content Marketing Specialist |
|