Zimowa, mroźna pogoda to idealny czas, aby odkryć w kuchni magię wyrazistych smaków i aromatycznych przypraw. Tak przygotowane dania postawią nas na nogi, rozgrzeją i zapewnią dużo energii – tak potrzebnej przy zimowej aurze. Doskonałą bazą do tego rodzaju dań może być tradycyjna kiełbasa wędzona, która odda swój niepowtarzalny smak do potraw.
Tradycyjny bigos – król polskich stołów
Doceniany szczególnie zimową porą – jest niezwykle rozgrzewający i sycący. Przepisów na bigos istnieją niezliczone ilości – można nawet stwierdzić, że każda rodzina ma swój przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Nie zmienia się jedno – głównym składnikiem jest kapusta (biała i kiszona) oraz zestaw mięs, m.in. łopatki, wędzonego boczku oraz właśnie kiełbasy wędzonej. Doskonały smak bigosu zapewni kiełbasa podwawelska oryginalna Pekpol, produkowana na niezmiennej recepturze od 48 lat.Swoim aromatem idealnie wkomponuje się w charakter klasycznego bigosu. Uzupełnieniem wyjątkowego smaku dania powinny być przyprawy, które sprawią, że danie będzie esencjonalne i pyszne. Wśród przypraw nie może zabraknąć suszonych grzybów, dużej ilości ziela angielskiego, liścia laurowego oraz wędzonych śliwek.
Fasolka po bretońsku – potrawa pełna smaku
Czy fasolka po bretońsku ma francuskie korzenie? Nic bardziej mylnego! To typowo polskie danie, które swoją nazwę zawdzięcza stwierdzeniu „a la bretonne” czyli danie z użyciem fasoli coco de Paimpol, która przypomina nieco naszą rodzimą fasolę Jaś. Klasyczna fasolka po bretońsku to gęsta potrawa przygotowana z ugotowanej fasoli, sosu na bazie wysokiej jakości pomidorów i przecieru oraz z dodatkiem mięsa i wyrazistych przypraw. Sekretem dobrze przygotowanej fasoli jest jej uprzednie namoczenie w wodzie przez przynajmniej 10 godzin. Po tym czasie fasolę gotujemy, aż będzie miękka i delikatna. Do ugotowanej fasoli dodajemy pomidory, przecier oraz wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz boczek
– Wysokiej jakości kiełbasa ma duży wpływ na przygotowanie aromatycznej potrawy. Do fasolki po bretońsku idealnie sprawdzi się również kiełbasa podwawelska oryginalna Pekpol, wyprodukowana z mięsa wieprzowego z dodatkiem specjalnie wyselekcjonowanych przypraw – mówi Małgorzata Wódkiewicz, kierownik marketingu ZM Pekpol
Polskie leczo – węgierski przysmak w nadwiślańskim stylu
Klasyczna węgierska potrawa, a więc leczo (węg. lecsó) to warzywne danie z pomidorów, świeżej papryki przygotowanej na smalcu z dodatkiem słoniny oraz papryki w proszku. W kraju swojego pochodzenia podaje się je jako dodatek do potraw. Polskie leczo jest inspirowane tym węgierskim, jednak najczęściej spotykamy je z dodatkiem kiełbasy i stanowi samodzielną potrawę podawaną np. z pieczywem. Podstawą naszego leczo jest kolorowa papryka, cebula oraz coraz częściej kabaczek lub bakłażan. Mięsną „wkładkę” stanowi pyszna kiełbasa.Leczo to szybkie danie jednogarnkowe, które z pewnością pozwoli najeść się do syta, jednocześnie nie zabierając nam wiele czasu. Aromat i smak papryki, połączonej ze smakiem wysokiej jakości tradycyjnej kiełbasy doskonale rozgrzeje nas po powrocie z zimowego spaceru.
Pekpol Ostrołęka