Majówka już za nami, ale sezon grillowy właśnie się rozkręca. Coraz dłuższe dni i wiosenna pogoda sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. A co może być lepszego niż towarzystwo bliskich i pyszne jedzenie? Nie ma co zwlekać, czas rozpalać grilla!
Grillowanie to już nieformalny polski sport narodowy – wiosną i latem uwielbiamy spotykać się ze znajomymi i rodziną przy stole zastawionym smakołykami z grilla. Grillujemy na działkach, w przydomowych ogrodach, nad zbiornikami wodnymi i w przeznaczonych do tego miejscach w parkach, których regularnie przybywa w polskich miastach i miasteczkach.
– Nic dziwnego – wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu to jedna z najprzyjemniejszych wiosennych i letnich aktywności. Dodatkowo zorganizowanie grill party jest bardzo proste – wystarczy obdzwonić znajomych i zaprosić ich na konkretny termin (dresscode: na luzie), zrobić zakupy i/lub poprosić uczestników, by przynieśli coś pysznego i już właściwie można rozpalać grill – mówi ekspertka związana z siecią sklepów KiK.
Skrzydełko czy …sałatka?
A co położyć na rozgrzanym ruszcie?
–Pyszne, choć ciężkostrawne karkówki, golonki i kiełbaski z grilla to oczywiście klasyk, ale coraz częściej i chętniej sięgamy też po zdrowsze alternatywy lub dodatki. Skrzydełka w sosie BBQ czy ryby też są bardzo sycące, a mniej tłuste – zauważa ekspertka i dodaje: – Nie brakuje również osób, które ograniczają mięso lub nie jedzą go w ogóle i wcale nie znaczy to, że na grillu muszą być głodne, możliwości jest mnóstwo, a chęci do eksperymentowania wykazuje coraz więcej osób. Na przykład sojowe i inne wegańskie kiełbaski są już dostępne właściwie we wszystkich marketach. Wiele osób wymienia się też przepisami na faszerowane –np.. mielonym mięsem lub warzywami – pieczarki. Grillujemy również krewetki, a nawet „steki” z arbuza! Na ruszt, amerykańskim wzorem, możemy też wrzucić kolby kukurydzy, które wspaniale smakują posmarowane odrobiną masła.
Świetne są też sałatki, które można przygotować wcześniej.
–Idealna, bo bardzo pożywna, jest podawana na zimno sałatka ziemniaczana. Wcześniej możemy przygotować lub kupić też gotową focaccię zamiast tradycyjnego pieczywa. Ale na grillu sprawdzi się też lekka i bardzo prosta sałatka składająca się z liści zielonej sałaty, pomidorków koktajlowych i mozarelli. Wystarczy polać ją octem balsamicznym i lekki dodatek do grillowanych potraw gotowy!
Nadziane..
Dla wielu nieodłączną częścią grillowania są też szaszłyki.
–Na patyczki można nadziać niemal wszystko, choć pyszny klasyk to papryka, pieczarki, cukinia i bakłażan, a także kawałki kurczaka lub plasterki kiełbasy. W wersji wege białko możemy zastąpić serem halloumi, który grillowany smakuje wyśmienicie – podpowiada specjalistka i dodaje: – A jeśli marzy nam się podanie czegoś nieco bardziej wykwintnego, hitem są niesamowicie proste w przygotowaniu, a bardzo efektowne zielone szparagi, które wystarczy owinąć plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej i wrzucić na grilla na kilkanaście minut. Możemy podać je polane odrobiną octu balsamicznego lub przygotować tradycyjny sos aioli (posiekany czosnek mieszamy z – uwaga! – surowymi żółtkami, do których w miarę mieszania stopniowo dodajemy oliwę, a na koniec szczyptę soli). Są idealną przekąską solo lub dodatkiem do ryby albo steku z grilla lub po prostu grillowanych ziemniaczków polanych masłem.
Stoliczku, nakryj się
Co powinno się znaleźć na stole poza grillowanymi przysmakami?
–Grill party to nieformalna impreza, więc obejdzie się bez obrusa czy „rodowej” zastawy stołowej. Oczywiście jeśli mamy możliwość użycia naczyń z ceramiki, będą lepszym rozwiązaniem niż jednorazówki. Z najprostszego białego talerza je się w końcu o wiele przyjemniej niż z plastiku czy papieru.
Jeśli chodzi o dekoracje, wszystko zależy od nas. Ekspertka KiK mówi wprost: – Może ich nie być wcale, możemy też na stole postawić bukiet polnych kwiatów i kilka świec. Oświetlenie takie jak lampy solarne czy latarnie wyczarują przytulną atmosferę na grillu. Możemy również postawić na kolorowe serwetki, świeże zioła jako ozdobę, albo nawet kolorowe podkładki pod talerze. Ważne jest, aby dekoracje pasowały do ogólnego stylu naszego spotkania grillowego i sprawiały, że goście będą czuli się komfortowo i dobrze przyjęci.
Owocowo
Nie możemy też zapomnieć o napojach!
–Na grillu doskonale sprawdzą się domowe lemoniady i smakowe wody – są orzeźwiające, łatwo się je przyrządza, a mają o wiele mniej cukru niż gotowe soki i napoje. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych owoców – cytrusów, truskawek, owoców leśnych, granatów, arbuzów, kiwi… By je dosłodzić, możemy użyć domowego soku lub syropu, na przykład z bzu, a orzeźwienia dodadzą listki mięty, lawendy czy bazylii– podpowiada ekspertka.
Znajomi zaproszeni, zapasy jedzenia mamy, naczynia, grill i akcesoria do niego są… chyba mamy wszystko! –Prawie– uśmiecha się ekspertka. – Jeśli będziemy pamiętać, by na grill party zabrać ze sobą również krem z filtrem SPF i sprej na komary, na pewno zostaniemy okrzyknięci prawdziwymi mistrzami grillowania!
KiKTextil Sp. z o.o.