Jak wynika z badania CBOS, Polacy piją coraz więcej wina, a odsetek osób najchętniej wybierających ten trunek rośnie od 2007 roku. Według raportu Kondrat Wina Wybrane, najchętniej wybieramy wina czerwone. To właśnie one odpowiadały za 52% całej sprzedaży win w 2019 roku. Czy mimo wzrostu zainteresowania tym rodzajem alkoholu wiemy, jak go poprawnie przechowywać? Poniżej kilka przydatnych wskazówek.
Wskazówka nr1: Zadbaj o chłód
Ciepło jest wrogiem numer jeden wina. Temperatura wyższa niż 14°C sprawia, że starzeje się szybciej, niż jest to zwykle pożądane. A jeśli zrobi się znacznie cieplejsze, może się „ugotować”, czego efektem będzie płaski aromat i smak. Idealny zakres temperatur wynosi od 6-14 °C, chociaż nie jest to ścisła zasada dla każdego wina (wina musujące wymagają bowiem niższej temperatury).
Wskazówka nr 2: Nie przechowuj wina w lodówce
Przechowywanie wina w domowej lodówce na dłuższą metę nie jest dobrym pomysłem. Średnia temperatura lodówki spada znacznie poniżej 7° C, aby bezpiecznie przechowywać łatwo psującą się żywność. Brak wilgoci może jednak ostatecznie wysuszyć korek od butelki, co spowoduje przedostanie się powietrza do środka i uszkodzenie wina. Nie trzymaj też wina w miejscu, w którym mogłoby zamarznąć (zimą w nieogrzewanym garażu, zapomnianym godzinami w zamrażarce). Jeśli płyn zacznie zamieniać się w lód, może rozszerzyć się na tyle, aby wypchnąć korek.
Wskazówka nr 3: Unikaj ekspozycji na światło
Światło, zwłaszcza słoneczne, może stanowić potencjalny problem przy długotrwałym przechowywaniu wina. Promienie słoneczne UV mogą spowodować degradację i przedwczesne starzenie się wina. Z kolei światło z domowych żarówek prawdopodobnie nie uszkodzi samego wina, ale na dłuższą metę sprawi, że etykiety wyblakną i staną się nieczytelne.
Wskazówka nr 4: Nie narażaj wina na wstrząsy
Istnieje teoria mówiąca, że wibracje mogą uszkodzić wino, przyspieszając reakcje chemiczne zachodzące w cieczy. Niektórzy poważni kolekcjonerzy niepokoją się nawet subtelnymi wibracjami powodowanymi przez urządzenia elektroniczne. Znaczne wibracje mogą zakłócić osad w starszych winach i uniemożliwić mu osadzanie się, potencjalnie powodując nieprzyjemną ziarnistość.
Wskazówka nr 5: Przygotuj odpowiednie miejsce
Jak już zostało zauważone, wino powinno być przechowywane we właściwych warunkach. Domowa spiżarnia to jedno rozwiązanie, ale może warto pójść o krok dalej? The Shire Cellar, czyli piwniczka ogrodowa, która zachwyci najbardziej wymagających, idealnie sprawdzi się jako miejsce do przechowywania wina. Upalne lato, zima stulecia? To żaden problem. Piwniczka ogrodowa utrzymuje temperaturę optymalną dla wina przez 365 dni w roku. Wykonana jest z tego samego materiału co jachty, więc nawet największe ulewy nie zaleją wnętrza, ponieważ jest w 100% szczelne. Wszystkie powierzchnie wewnątrz piwnicy mają atest zezwalający na kontakt z żywnością, zatem oprócz wina można przechowywać w niej sery, czy przetwory.
Wskazówka nr 6: Utrzymuj korek zawsze wilgotny
Chociaż postawienie kilku butelek nad szafką może wydawać się wygodne, aby zaoszczędzić miejsce, ważne jest, aby przechowywać wino na boku (jeśli ma korek). Przechowywanie w pozycji pionowej może spowodować wyschnięcie korka, co z kolei prowadzi do narażenia na tlen i zepsucia się wina.
Na koniec warto przytoczyć słowa Galileusza: „Wino to światło słońca uwięzione w wodzie”. Zadbajmy zatem o należyte przechowywanie tego zacnego trunku.
Anna Goławska