Bezmięsne gołąbki z grzybami i kaszą pęczak to zaskakujący pomysł na zimowy obiad lub kolację! Klasyczna forma oraz wyjątkowy farsz ze zdrową kaszą i aromatycznymi grzybami z pewnością będzie niemałym zaskoczeniem dla wszystkich domowników. Poniżej autorski przepis i zdjęcie marki Halina. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu marki. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Składniki:
- 200g kaszy pęczak (np. marki Halina)
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 garść suszonych grzybów namoczonych przez noc
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekana
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 kapusta pekińska
- 250ml przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu lub wody
- sól i pieprz
Metoda:
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Grzyby drobno posiekać.
- Rozgrzać masło na patelni i przesmażyć na niej cebulkę z grzybami i czosnkiem. Dodać do pęczaku i wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Liście kapusty oddzielić i sparzyć we wrzątku aż będą miękkie.
- Gołąbki zawijać w liście i umieścić w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Całość zalać przecierem pomidorowym i odrobiną bulionu. Wsadzić do piekarnika i dusić pod przykryciem w 180 st.C przez 45 minut
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group
|
|||
PR & Content Marketing Specialist |