Podajemy przepis na cudownie chrupiące, bezglutenowe grissini – tradycyjne włoskie chlebowe paluszki. Wypiekane z mieszanki bezglutenowej do pizzy, z dodatkiem szynki i świeżej bazylii to prawdziwy przysmak, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie eliminacyjnej. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu.
Grissini z szynką dojrzewającą i bazylią www.ocelio.pl
Składniki:
- Opakowanie bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio) lub mąki pszennej (w wersji klasycznej)
- 150 ml wody
- 25g świeżych drożdży
- 10g oleju lub oliwy
- 1 opakowanie szynki dojrzewającej
- świeża bazylia
Metoda:
- Rozpuścić 25g drożdży w 150 ml wody, po dokładnym rozpuszczeniu dodać 10 g oleju. Dodać zawartość 250g mieszanki do wypieku pizzy i wymieszać.
- Ciasto podzielić na 8 części. Ręcznie uformować długie, cienkie paluchy i pokroić je na odpowiednią długość.
- Paluchy ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
- Upieczone grissini zawinąć w szynkę oraz bazylię.
Smacznego!
www.ocelio.pl