Przepis kulinarny Grissini z szynką dojrzewającą i bazylią www.ocelio.pl

Podajemy przepis na cudownie chrupiące, bezglutenowe grissini – tradycyjne włoskie chlebowe paluszki. Wypiekane z mieszanki bezglutenowej do pizzy, z dodatkiem szynki i świeżej bazylii to prawdziwy przysmak, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie eliminacyjnej. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu.

Grissini z szynką dojrzewającą i bazylią www.ocelio.pl

Składniki:

  • Opakowanie bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio) lub mąki pszennej (w wersji klasycznej)
  • 150 ml wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 10g oleju lub oliwy
  • 1 opakowanie szynki dojrzewającej
  • świeża bazylia

Metoda:

  1. Rozpuścić 25g drożdży w 150 ml wody, po dokładnym rozpuszczeniu dodać 10 g oleju. Dodać zawartość 250g mieszanki do wypieku pizzy i wymieszać.
  2. Ciasto podzielić na 8 części. Ręcznie uformować długie, cienkie paluchy i pokroić je na odpowiednią długość.
  3. Paluchy ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  4. Upieczone grissini zawinąć w szynkę oraz bazylię.

Smacznego!

www.ocelio.pl