Proponujemy śniadaniowy przepis prosto z Filipin od marki Britta. Sinangag to smażony ryż z czosnkiem i jajkiem, który jest niezwykle popularnym, śniadaniowym specjałem na tych malowniczych, azjatyckich wyspach. Dodatek ostrych papryczek oraz świeżego szczypiorku doda potrawie charakteru i wyjątkowego aromatu.
Zachęcam do zapoznania się i wykorzystania przepisu – mam nadzieję, że będzie ciekawą i inspirującą propozycją dla Państwa.
Smażony ryż sinangag
Składniki:
- 2 saszetki ryżu basmati(np. marki Britta)
- 8 ząbków czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 małe papryczki chilli
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.
- Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.
- Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.
- Nałożyć jajka i podawać na ciepło.
Smacznego!
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|