Przepis kulinarny marki Britta. Smażony ryż sinangag

Proponujemy śniadaniowy przepis prosto z Filipin od marki Britta. Sinangag to smażony ryż z czosnkiem i jajkiem, który jest niezwykle popularnym, śniadaniowym specjałem na tych malowniczych, azjatyckich wyspach. Dodatek ostrych papryczek oraz świeżego szczypiorku doda potrawie charakteru i wyjątkowego aromatu.

Zachęcam do zapoznania się i wykorzystania przepisu – mam nadzieję, że będzie ciekawą i inspirującą propozycją dla Państwa.

Smażony ryż sinangag

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu basmati(np. marki Britta)
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 małe papryczki chilli
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.
  2. Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.
  3. Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.
  4. Nałożyć jajka i podawać na ciepło.

Smacznego!

Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group