Przepis kulinarny marki Ocelio. Bezglutenowy makowiec świąteczny

Święta już za rogiem, dlatego to najwyższy czas na przygotowanie pachnących wypieków. Poniżej autorskie zdjęcie i przepis na bezglutenowy makowiec, który z pewnością jest obowiązkową pozycją na każdym wigilijnym stole. W naszej bezglutenowej wersji, skosztować będą go mogły również osoby chore na celiakię lub z uczuleniem na gluten.

Zapraszam do zapoznania się z materiałem i wykorzystania przepisu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Bezglutenowy makowiec świąteczny

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie (500g) bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast lub mąki pszennej (wersja z glutenem)
  • 150g rozpuszczonego masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru (1 szklanka do ciasta z mąki pszennej)
  • 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
  • Cukier puder do dekoracji

Masa makowa:

  • 300 g zmielonego maku
  • 5 jajek
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie:

  1. Mieszankę lub mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części
  2. Prostokątną blachę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem.
  1. Mak sparzyć wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut, po tym czasie odkryć i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić, a żółtka rozetrzeć z cukrem. Wszystkie składniki masy wymieszać delikatnie razem.
  2. Na blaszce rozłożyć pół ciasta, nałożyć masę makową i rozłożyć pozostałe ciasto. Piec całość w 180 st.C przez około 45 minut
  3. Po ostygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem

www.ocelio.pl