Przepis kulinarny marki Sugoi – Sushi

200

Dzisiaj przypada Międzynarodowy Dzień Sushi! Z tej okazji przygotowaliśmy przepis na trzy rodzaje sushi, w którym m.in. dokładnie przedstawiamy sposób gotowania i przyrządzania najważniejszego składnika, czyli ryżu. W załączniku przesyłam przepis oraz dwa autorskie zdjęcia marki Sugoi. Mam nadzieje, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Przepis kulinarny marki Sugoi

Sushi

Składniki do ryżu:

  • 300g ryżu do sushi Sugoi
  • Woda
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki octu

Przygotowanie:

  1. Ryż należy wypłukać w czystej wodzie do momentu aż przestanie barwić wodę na biało. Następnie zalać go czysta wodą i moczyć 30 minut. Po tym czasie przełożyć ryż do większego rondla i zalać świeżą wodą tak aby warstwa wody była o 2cm wyżej od warstwy ryżu. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na początku ustawiamy bardzo mocny gaz pod garnkiem, jak tylko woda się zagotuje zmniejszamy do minimum. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawimy ryż na kolejne 15 minut. Bardzo ważne aby nie podnosić pokrywki garnka.
  2. W międzyczasie robimy zaprawę do ryżu. Ocet, cukier i sól łączymy w garnku, podgrzewając na małym ogniu do momentu kompletnego rozpuszczenia składników. Ważne aby zaprawy nie zagotować.
  3. Po 15 minutach ryż przenosimy do dużej drewnianej miski i przerzucamy parę razy drewnianą łyżką w celu ostudzenia. Dodajemy zaprawę j całość dokładnie mieszamy. Ryż pozostawiamy do ostygnięcia.

Tamagonigiri:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • glony nori

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników.
  2. Na prostokątnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i rozlewamy cienką warstwę jajek. Całość smażymy i zwijamy. Następnie rozlewamy kolejną warstwę jajek, smażymy i rolujemy. Powtarzamy do momentu zużycia całej masy jajecznej. Omlet studzimy.
  3. Odcinamy w poprzek dwa wąskie paseczki. Z ryżu formujemy nigiri, nakładamy plaster omletu i zawijamy paskiem nori.
  4. Rolkę tniemy w krążki

Hosomaki z ogórkiem:

  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • ogórek
  • wasabi
  • arkusz glonów nori
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż, smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi.
  2. Układamy ogórka pociętego w długie paski, posypujemy odrobiną sezamu i zwijamy hosomaki.
  3. Rolkę tniemy w krążki

Futomaki z łososiem:

  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • łosoś
  • mango
  • szczypiorek
  • wasabi
  • arkusz glonów nori

Przygotowanie:

  1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż
  2. Smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi, układamy łososia, mango pocięte w długie paski i szczypiorek. ‚
  3. Zwijamy całość w rolkę i tniemy na krążki
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group