Przepis kulinarny: Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski to doskonale znane, tradycyjne danie pochodzące z regionów południowo-wschodniej Polski. Przygotowany na bazie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek oraz śmietany jest doskonałym daniem na uroczyste obiady i kolacje. Zapraszam do zapoznania się z autorskim zdjęciem i przepisem marki Halina. Mamy nadzieję, że będzie to interesująca inspiracja dla Państwa.

Piróg biłgorajski

Składniki:

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz:

  • 200g kaszy gryczanej marki Halina
  • 600g ziemniaków
  • 300g twarogu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Drożdże rozgnieść z cukrem i śmietaną. Mąkę i masło posiekać nożem na stolnicy. Dodać sól i śmietanę z drożdżami i wyrobić. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Ziemniaki i kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc w misce razem z twarogiem. Dodać jajka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem.
  3. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno naczynia nałożyć farsz i przykryć drugą połówką ciasta. Piec przez 1,5h w 180 st. C
Łukasz Nocuń – Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group