Przepis kulinarny – Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami 

Choć kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań. Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu marki Halina – mam nadzieję, że okaże się ciekawą inspiracją kulinarną dla Państwa.

Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami 

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej palonej Halina
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 1 duże jabłko
  • 120ml mleka migdałowego lub zwykłego
  • 100g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
  4. Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Łukasz Nocuń – Acting PR & Content Marketing Specialist SFERA Group