Choć kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań. Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.
Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu marki Halina – mam nadzieję, że okaże się ciekawą inspiracją kulinarną dla Państwa.
Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej palonej Halina
- 2 jajka
- 80g cukru
- 1 duże jabłko
- 120ml mleka migdałowego lub zwykłego
- 100g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
- cukier puder
Wykonanie:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
- Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Łukasz Nocuń – Acting PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|