Pierogi karkonoskie
Ilość porcji: 10
Czas: 2,5h
Składniki
ciasto:
1kg mąki
450ml wody (ciepłej)
1szt jajka
1łyżka oleju
Sól (szczypta)
farsz:
1kg kapusty kiszonej
30 dag twarogu
30 dag ziemniaków ugotowanych
20 dag cebuli (2 sztuki)
8dag smalcu
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości (około 1,5h), studzimy, mocno odciskamy i siekamy nożem.
Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę lub mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na smalcu na złoty kolor, solimy.
Do miski wkładamy posiekaną kapustę, połowę usmażonej cebuli( bez tłuszczu), ziemniaki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Wszystko ze sobą mieszamy.
Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 2mm, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy okraszone tłuszczem z cebulką.
Autor: Michał Biernat / Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o.