Przepis na pierogi karkonoskie

Pierogi karkonoskie

Ilość porcji: 10

Czas: 2,5h

Składniki

ciasto:

1kg mąki

450ml wody (ciepłej)

1szt jajka

1łyżka oleju

Sól (szczypta)

farsz:

1kg kapusty kiszonej

30 dag twarogu

30 dag ziemniaków ugotowanych

20 dag cebuli (2 sztuki)

8dag smalcu

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości (około 1,5h), studzimy, mocno odciskamy i siekamy nożem.

Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę lub mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na smalcu na złoty kolor, solimy.

Do miski wkładamy posiekaną kapustę, połowę usmażonej cebuli( bez tłuszczu), ziemniaki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Wszystko ze sobą mieszamy.

Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 2mm, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy okraszone tłuszczem z cebulką.

Autor: Michał Biernat / Dwór Korona Karkonoszy Sp. z o.o.