Przepisy tradycyjne – zapraszamy na zupy

Polska kuchnia jest znana z zup. Są pożywne i rozgrzewające, dlatego szczególnie chętnie są serwowane jesienią i zimą. warto je serwować zwłaszcza jesienią i zimą. Wśród przepisów na potrawy tradycyjne z Kujaw i Pomorza znajdziemy wiele receptur na te dania. Zapraszamy do skorzystania z nich i przygotowania zarówno tych popularnych, jak kartoflanka czy zupa z dyni, jak i mniej znanych: poliwki czy zupy z jajek.

Produkty reprezentujące nasz region na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to nasze kulinarne dziedzictwo. Są wśród nich potrawy  znane z kuchni mam i babć, przywodzące na myśl smaki naszego dzieciństwa. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu z lokalnych produktów – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Nasze propozycje przepisów na zupy zaczerpnięte z Listy Produktów Tradycyjnych to:

  • kartoflanka po kujawsku – więcej
  • żur kujawski – więcej
  • kujawska bania z zacirkami (zacierkami)-doskonała zupa jesienna, której głównym składnikiem jest bania (czyli dynia) – więcej
  • szczawiówka to zupa sezonowa, ale warto mieć na nią dobry, sprawdzony przepis – więcej
  • zacierka kraszona – więcej

a także mniej znane potrawy, jak:

  • poliwka czyli niezbyt gęsta, zawiesista zupa o charakterystycznym kwaskowatym zapachu i smaku – więcej
  • zupa kwas, przygotowywana z dodatkiem soku z kiszonej kapusty – więcej

czy przygotowywane tradycyjnie na wigilijny stół

  • zupa z suszonych śliwek – więcej
  • rosopita-zupa śledziowa – więcej

Wśród 93 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych jest 28 gotowych dań i potraw, 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 14 napojów, 8 produktów mięsnych, 9 warzyw i owoców oraz 6 produktów mlecznych a także miody, oleje i tłuszcze oraz produkty rybołówstwa i inne. Produktami wpisanymi ostatnio na listę były zacierka kraszona, pierogi z kapusta kiszona i ziemniakami oraz bania w zalewie. Pełna Lista Produktów Tradycyjnych z Kujawsko-Pomorskiego

Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:

  • których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
  • będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
  • stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie  i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).

Beata Krzemińska – rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

zdjęcie wyróżniające – Wigilijna zupa z suszonych śliwek, fot. Andrzej Goiński/UMWK-P