Przyzagrodowy chów gęsi – trwają zapisy na szkolenia

Do 29 listopada 2019 roku czekamy na zgłoszenia do udziału w szkoleniach z przyzagrodowego chowu gęsi. Spotkania ze specjalistami, którzy wytłumaczą jak założyć i prowadzić własną hodowlę, kierujemy do rolników poszukujących alternatywnego dochodu dla swoich gospodarstw. Szkolenia organizujemy w ramach dorocznej kampanii Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina.

O smakowych walorach gęsiego mięsa nie trzeba nikogo przekonywać – gęsina coraz częściej trafia na nasze stoły. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, dlatego wybieramy mięso z ekologicznych, często niewielkich hodowli, prosto od lokalnych producentów. Dla właścicieli małych i średnich gospodarstw rolnych, którzy zainteresowani są przydomową hodowlą gęsi i przetwórstwem tego smacznego mięsa w ramach naszej dorocznej kampanii przygotowaliśmy cykl szkoleń – mówi marszałek Piotr Całbecki

Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi organizuje Urząd Marszałkowski we współpracy z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Podczas spotkań przedstawiciele największego w regionie producenta gęsiny, Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski), opowiedzą o korzyściach płynących z przyzagrodowego chowu gęsi, prowadzeniu hodowli w małym i średnim gospodarstwie, przetwórstwie gęsiny oraz rolniczym handlu detalicznym. Szkolenia ruszą na początku przyszłego roku.

Szkolenia odbywać się będą w:

  • Bydgoszczy – w Kujawsko-Pomorskim Centrum Edukacji Nauczycieli, ul. Jagiellońska 9,
  • Toruniu – w Urzędzie Marszałkowskim, Plac Teatralny 2,
  • Zarzeczewie (gmina Fabianki, powiat włocławski) – w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, ul. Nizinna 9.

Uczestnik może zapisać się na szkolenia odbywające się jednej z podanych miejscowości.

Nabór wniosków dla zainteresowanych udziałem w szkoleniach trwa do 29 listopada. Regulamin, wniosek i szczegółowe informacje tutaj.

Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie wynosi 7 tysięcy sztuk. To ponad 8 procent produkcji krajowej. Średnia cena gęsiny w skupie wynosi nieco ponad 7,5 zł za kilogram. Produkcja gęsiny to blisko 1 procent wytwarzanego w Kujawsko-Pomorskiem mięsa drobiowego.

W ostatnich latach odnotowujemy znaczny wzrost spożycia gęsiny. Gdy rozpoczynaliśmy naszą akcję, w Polsce zjadano rocznie średnio 17 gramów gęsiego mięsa, obecnie jest to dwadzieścia razy więcej.

Więcej informacji o naszej kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” w zakładce Gęsina 2019.

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

zdjęcie: Daniel Pach