Rolnik z Gminy Kcynia promował produkcję ekologiczną

Pan Kazimierz Jachymski z Dziewierzewa brał w ostatnim czasie udział w XIII Międzynarodowych Targach „Eko Gala”, które w dniach 6 i 7 grudnia 2019 roku odbywały się Jasionce koło Rzeszowa. Uczestniczył w nich jako jeden z kilkunastu firm i producentów ekologicznych reprezentując grupę Stowarzyszenie „Polska Ekologia”. Na stoisku promowano produkty ekologiczne m.in. miody, soki, herbaty ziołowe, wędliny, sery i przetwory z mleka koziego, wyroby cukiernicze.
Pan Kazimierz i jego rodzinna firma pod nazwą „Eko Młyn Kazimierz Jachymski” zajmuje się przetwórstwem zbóż i gryki na mąkę i kaszę gryczaną, z której później produkowane są m.in. chleb. Taki chleb wypieczony z mąki dostarczonej przez Pana Kazimierza promowano również podczas targów – podkreśla pan Czesław Meus Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Pan Kazimierz wystąpił podczas targów w stroju pałuckim promując przy tym Gminę Kcynia i region Pałuki. Podczas targów został także wyróżniony. Wręczono mu Nagrodę „Biały Bocian” podkreślając jego zasługi w dbaniu o środowisko, produkcję ekologiczną i jej popularyzację. Pan Kazimierz bierze udział także w coniedzielnym bydgoskim jarmarku „Frymark”, a już niedługo promować produkcję ekologiczną, jak i Gminę Kcynia, będzie także na spotkaniu w Brukseli.

EKO-MŁYN Kazimierz Jachymski
Prowadzimy przetwórstwo zbóż ekologicznych certyfikowanych na mąki i kaszę BIO. Przetwarzamy wyłącznie zboża pochodzące z naszego certyfikowanego gospodarstwa. Gospodarstwo w całości prowadzi produkcję ekologiczną od 2005 roku. Widząc jak nasze zboża doceniane są przez polskich i zagraniczny odbiorców przetwórców zdecydowaliśmy się na samodzielne przetwarzanie a także na skrócenie drogi od pola do stołu. Od roku 2015 mielimy własne zboża w wybudowanym niewielkim młynie żarnowym.

Zred. Anna Duda-Nowicka UM w Kcyni