Ryżowy pudding czekoladowy z bitą śmietaną i owocami

Puszysty i słodki pudding ryżowy to doskonała propozycja na lekki i szybki w przygotowaniu deser. Do jego wykonania potrzebujemy zaledwie kilku składników, m.in. ryżu, czekolady, ulubionych owoców i śmietany. W kilka chwil przyrządzimy dla siebie, dzieci lub domowników pyszną, czekoladową przekąskę. W załączniku przesyłam autorski przepis marki Britta, a także smakowite zdjęcia puddingu. Zachęcam do zapoznania się i wykorzystania przepisu.

Ryżowy pudding czekoladowy z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

  • 200g ryżu białego (np. marki Britta)
  • 600ml mleka migdałowego lub zwykłego
  • 4 – 6 łyżek ksylitolu lub cukru
  • sól
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie śmietany 30%
  • drobne owoce
  • świeża mięta

Wykonanie:

  1. Ryż przepłukać na drobnym sicie pod bieżącą wodą i ugotować w mleku z ksylitolem/cukrem i szczyptą soli. Podczas gotowania mieszać co jakiś czas.
  2. Kiedy ryż będzie miękki, dodać pokruszona czekoladę dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do ostudzenia
  3. W międzyczasie ubić śmietanę z odrobiną cukru i przygotować naczynia.
  4. Pudding podawać ze śmietaną i owocami.

Smacznego!

Łukasz Nocuń PR & Content Marketing Specialist SFERA Group