W wakacyjne miesiące sałatka jest zawsze dobrym pomysłem. Lekka i pożywna jest świetną opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy, nieobciążający żołądka obiad w upalne dni czy szybką kolację. Dziś proponujemy sałatkę, której bazą jest kolorowy ryż (np. marki Britta) w towarzystwie młodych, pieczonych buraków, sera feta, a dopełnieniem dressing na bazie musztardy. Do tego kilka chrupiących orzechów i pyszna, letnia sałatka gotowa!
Poniżej dokładny przepis oraz zdjęcie. Mam nadzieję, że przepis okaże się ciekawą, kulinarną inspiracją.
Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta
Składniki:
- 1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta
- 2 małe buraki
- Garść jarmużu
- Garść szpinaku
- 50g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
Wykonanie:
- Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
- Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.
- Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi
Smacznego!
Magdalena Kosińska – Senior PR& Influencer Marketing Specialist SFERA Group |
|