Stanie w długiej kolejce i krocie za jagodzianki? Upiecz mięciutkie bułeczki w domu!

Można śmiało pokusić się o stwierdzenie, że internet i media w ostatnich dniach wprost oszalały na punkcie jagodzianek. Jedno jest pewne! Te mięciutkie, rozpływające się w ustach bułeczki przeżywają obecnie istny renesans. Jednych ich ceny wprawiają w osłupienie, drudzy rozpływają się nad smakiem w mediach społecznościowych, a jeszcze inni tworzą osobiste rankingi jeżdżąc po okolicy w poszukiwaniu tych najlepszych. Mamy dla Was przepis na idealne, pulchne jagodzianki, jakich nie znajdziecie w cukierni!

Słodkie, jagodowe lato

Prawdziwy przebój lipca, który przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa. Mowa o jagodach, na które niedawno zaczął się sezon. Na naszych stołach królują pierogi z ciemnofioletowym nadzieniem i wszelkiego rodzaju ciasta, ale to właśnie one – jagodzianki grają pierwsze skrzypce jako najbardziej pożądany przysmak tego lata! Ich fenomen sprawia, że w cukierniach ustawiają się naprawdę długie kolejki, a najwięksi fani czekają pod drzwiami lokali jeszcze przed ich otwarciem! Temat elektryzuje, a cukiernicy muszą znacznie zwiększyć swoje moce przerobowe, by nadążyć za tym szaleństwem.

Rekordowe ceny

Negatywne emocje, które pojawiają się wokół jagodzianek krążą wokół ich cen.
Na ostateczną wycenę wpływa cena owoców, które w tym roku nie są najtańsze. Ich cena z początkiem sezonu zaczynała się od ok. 45 zł za 1 kg (obecnie jest już nieco taniej). Drugim elementem jest drożdżowe ciasto, do którego dodaje się sporą ilość masła. Renomowane cukiernie nie żałują też kruszonki, która chrupie w ustach. Niekiedy na sam koniec na wierzch dodaje się jeszcze palone masło z dodatkiem cynamonu lub kardamonu.
Popularne jest też zdobienie wypieków lukrem. Pamiętajmy jednak, że na cenę produktu w piekarni składają się również parametry takie jak najem powierzchni, rachunki za media czy wynagrodzenie dla pracowników. W porównaniu z zeszłym rokiem obserwujemy wzrost cen produktów o 25-30%. Ceny mediów zwiększyły się nawet o 300%. Kwota jagodzianki w lokalnych gastronomicznych i małych manufakturach może zatem w tym roku osiągać nawet 20 zł. Oczywiście w marketach czy w sieciach piekarniczych można znaleźć dużo tańsze odpowiedniki, ale za niższą ceną zawsze stoi gorsza jakość. Jagodzianki z marketu nie będą tak uczciwe i skrupulatnie przygotowane jak te od małych wytwórców.

Domowe jagodzianki jak u babci

Najlepsze jagodzianki to produkt ściśle sezonowy. Świeżych owoców nie uświadczymy w innych momentach roku. Jeśli nie chcemy wydawać pieniędzy na zakup gotowych bułeczek, warto pomyśleć o przygotowaniu ich na własną rękę. Ważne by uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Następnie nie żałujmy jagód. W zależności od warunków pogodowych, jagody mogą zachowywać się nieco inaczej. W momentach bez opadów jagody będą puszczały mniej soków, z kolei po deszczach mogą być bardziej soczyste. Uważnie obserwujmy je, jak zachowują się w piekarniku, może zdarzyć się, że sok wypłynie z wnętrza bułeczek.Z pomocą w małej domowej manufakturze jagodzianek może przyjść urządzenie Thermomix® TM6, które sprawnie wyrobi jędrne ciasto i później w stabilnych warunkach przetrzyma je do wyrośnięcia. Na platformie z przepisami Cookidoo® znajduje się sprawdzony przepis, dzięki któremu można upiec 16 sztuk słodkich bułeczek. Koniecznie wypróbuj go w sezonie jagodowym!

Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska

Jagodzianki

Składniki

Ciasto
250 g mleka
30 g drożdży świeżych, pokruszonych
100 g cukru
mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 żółtka
80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
1 szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski

Nadzienie
320-340 g jagód, świeżych
30 g cukru
25 g skrobi ziemniaczanej

Lukier
200 g cukru
40-50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Przydatne przybory kuchenne

miska, ściereczka kuchenna, blacha i papier do pieczenia, kratka do studzenia, pędzelek do ciasta

Części urządzenia Thermomix

miarka

Sprzęt kuchenny

piekarnik

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

Ciasto
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.

2.  Dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do dużej, natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

3.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Nadzienie
4.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

5.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jagody, cukier i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.

6.  Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepić brzegi, formując podłużne bułeczki. Jagodzianki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze zachowując 3-4 cm odstępy, odstawić do wyrośnięcia na 20 min.

7.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

8.  Piec 12-15 min (200°C). Upieczone jagodzianki wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia ciast.

Lukier
9.  Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10.

10.  Dodać sok z cytryny, wymieszać 10 s/obr. 5. Ostudzone jagodzianki posmarować lukrem za pomocą pędzelka. Jagodzianki podawać jako deser.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

Ciasto

1. Do dużej miski wlać mleko, dodać drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać.

2.  Dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, ręcznie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do dużej, natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

3.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Nadzienie
4.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

5.  W osobnym naczyniu przygotować jagody, cukier i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.

6.  Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepić brzegi, formując podłużne bułeczki. Jagodzianki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze zachowując 3-4 cm odstępy, odstawić do wyrośnięcia na 20 min.

7.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

8.  Piec 12-15 min (200°C). Upieczone jagodzianki wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia ciast.

Lukier
9.  Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier

10.  Dodać odrobinę soku z cytryny i wymieszać. Ostudzone jagodzianki posmarować lukrem za pomocą pędzelka. Jagodzianki podawać jako deser.

Smacznego