Stawiamy na zielone! – Rukola marki Eisberg

Poszukując lekkostrawnego, bogatego w wartości odżywcze składnika, który najprostszej potrawie nada wyrazistego smaku i koloru, warto zaopatrzyć się w Rukolę marki Eisberg. Produkt daje naprawdę duże pole do popisu w kuchni, zawiera szereg wartości odżywczych i co ważne – jest umyty, gotowy do spożycia od zaraz.

Wraz z nowym rokiem wielu z nas rozpoczyna realizację noworocznych postanowień. Niejednokrotnie są one związane ze zmianami nawyków żywieniowych, które bezpośrednio przekładają się na jakość i komfort życia. Popularnością cieszą się dieta wegeteriańska i wegańska, nie brakuje też zwolenników fleksitarianizmu, polegającego na ograniczeniu spożywania posiłków mięsnych. Pozostaje jednak pytanie – jakie produkty wybierać, aby roślinne menu nie wiało nudą, a było urozmaicone i smaczne? Obok produktów na bazie zbóż, strączków i owoców, warto postawić na sałaty, z których wyczarujemy różnorodne dania.

W naszym kraju niezmiennie jedną z najpopularniejszych sałat pozostaje rukola.Dlaczego korzystnie jest włączyć ją do codziennego menu? Argumenty są mocne i niepodważalne. Rukola marki Eisberg ma specyficzny, lekko orzechowy smak, dlatego wzorowo zda egzamin jako dodatek do kanapek, baza orientalnych sałatek oraz dodatek do popularnych włoskich przysmaków: pizzy czy pesto. Idealnie sprawdzi się też w połączeniu z serami, bądź bardziej odważnie – w kompozycji z niecodziennymi owocami: karambolą, pomelo lub rambutanem.Rukola odporna jest na wysokie temperatury, dzięki czemu możemy swobodnie dodać ją do zup-kremów, frittaty czy past. Na tym jednak lista jej zalet się nie kończy. Warto jeść Rukolę, gdy borykamy się z przeziębieniem – zawiera bowiem sporo witaminy C. Dodatkowo jest sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami – wszystko dzięki błonnikowi, który wspomaga pracę jelit. W Rukoli znajdziemy też dużo witaminy K, A oraz minerałów – takich jak żelazo czy potas.

Zwłaszcza teraz – w okresie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, warto przychylnym okiem spojrzeć na Rukolę i wykorzystać jej liczne właściwości podczas codziennych, kulinarnych eksperymentów.

Dominika Szalek – PR Manager Orchidea Creative Group