Szubin: Pałuki od strony kuchni i spiżarni – spotkanie w muzeum

W piątek, 26 maja 2023 roku w Muzeum Ziemi Szubińskiej im. Zenona Erdmanna odbyła się lekcja edukacyjna związana z tradycjami i kulinariami Pałuk. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie szubińskiego liceum pod okiem nauczycielek Klaudii Bethke i Joanny Stefaniak-Szmyt. Spotkanie prowadziła, w tradycyjnym stroju ludowym, kustosz szubińskiego muzeum dr Kamila Czechowska. Podczas wizyty w muzeum przybliżono uczniom tradycje kulinarne naszego regionu. Uczestnicy aktywnie wzięli udział w spotkaniu i dzielili się swoją wiedzą zaczerpniętą z własnych domów. Dzięki mapie Pałuk uczestnicy poznali zasięg terytorialny Pałuk i najważniejsze miasta regionu etnograficznego w północno-wschodniej części Wielkopolski. Była mowa o produktach i potrawach, które do dnia dzisiejszego podawane są na pałuckich stołach. Nie zabrakło gwary pałuckiej i informacji związanych z życiem codziennym na Pałukach. Dziękujemy za spotkanie.

 

materiał: Kamila Czechowska – Kustosz/Dyrektor Muzeum Ziemi Szubińskiej