Naturalnie bezglutenowy ryż to wspaniała baza do wielu potraw. Tym razem proponujemy błyskawiczny w przygotowaniu smażony ryż z pysznymi krewetkami! Danie przygotowane w azjatyckim stylu będzie kulinarną podróżą pełną smaków i aromatów.
Składniki
- 200g ryżu długoziarnistego(np. Ocelio BIO)
- 20 szt. średniej wielkości krewetek (może być więcej)
- 1 cebula
- 3 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2cm świeżego imbiru
- 200g mrożonej marchewki z groszkiem
- 3 jajka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją. Do przygotowania dania najlepszy będzie ryż przygotowany dzień wcześniej.
- Cebulę pokroić w kostkę, dymkę posiekać. Szczypior z dymki odłożyć.
- Krewetki doprawić tylko solą i pieprzem. Smażyć na oleju przez 2-3 minuty i odłożyć.
- Na patelni po krewetkach podsmażyć cebulę, dodać czosnek, mieszankę marchewki i grochu, starty imbir. Całość smażyć 2-3 minuty.
- Na patelni zrobić miejsce na jajka. Wbić, rozbełtać i pozwolić im się delikatnie ściąć.
- Całość wymieszać na patelni i dodać ugotowany wcześniej ryż. Dodać sos sojowy i olej sezamowy. Na koniec dodać krewetki oraz szczypior.
Smacznego!
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Manager SFERA Group |
|