Szybki bezglutenowy ryż smażony z krewetkami i jajkiem

Naturalnie bezglutenowy ryż to wspaniała baza do wielu potraw. Tym razem proponujemy błyskawiczny w przygotowaniu smażony ryż z pysznymi krewetkami! Danie przygotowane w azjatyckim stylu będzie kulinarną podróżą pełną smaków i aromatów.

Składniki

  • 200g ryżu długoziarnistego(np. Ocelio BIO)
  • 20 szt. średniej wielkości krewetek (może być więcej)
  • 1 cebula
  • 3 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • 200g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 3 jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją. Do przygotowania dania najlepszy będzie ryż przygotowany dzień wcześniej.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, dymkę posiekać. Szczypior z dymki odłożyć.
  3. Krewetki doprawić tylko solą i pieprzem. Smażyć na oleju przez 2-3 minuty i odłożyć.
  4. Na patelni po krewetkach podsmażyć cebulę, dodać czosnek, mieszankę marchewki i grochu, starty imbir. Całość smażyć 2-3 minuty.
  5. Na patelni zrobić miejsce na jajka. Wbić, rozbełtać i pozwolić im się delikatnie ściąć.
  6. Całość wymieszać na patelni i dodać ugotowany wcześniej ryż. Dodać sos sojowy i olej sezamowy. Na koniec dodać krewetki oraz szczypior.

Smacznego!

Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Manager SFERA Group