Technik żywienia i usług gastronomicznych w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku

328

Jednym z kierunków, które proponujemy ósmoklasistom w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku to Technikum w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych. Jest to bardzo popularny kierunek wśród młodych ludzi, których pasją jest gotowanie. Dołączając do nas, rozwiniecie swoje pasje kulinarne, nauczycie się  układać zbilansowane diety, jak również  sporządzać potrawy zgodnie z zasadami estetycznego i racjonalnego żywienia oraz nowoczesnego podawania potraw.

Kwalifikacje, które uczniowie zdobędą w ramach tego zawodu to:

HGT.02. – przygotowanie i wydawanie dań, oraz
HGT.12. – organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

W realizacji naszych zadań pomaga nam świetnie wyposażona szkolna klasopracownia gastronomiczna: regały, szafy, stoły ze stali nierdzewnej, urządzenia chłodnicze, urządzenia do obróbki termicznej:w tym trzony kuchenne, piec konwekcyjno-parowy, frytkownice, grill elektryczny, kuchnie indukcyjne oraz urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw: np. ekspres ciśnieniowy, warnik jak również urządzenia do dystrybucji potraw, takie jak bemary, termosy oraz urządzenia do obróbki wstępnej, w tym miksery planetarne oraz maszyny do rozdrabniania i mieszania surowców mięsnych.

Absolwenci Technikum w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych mogą w przyszłości podjąć pracę jako:

  • szef kuchni, kucharz w restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych,
  • pracownik firmy cateringowej, organizator usług cateringowych,
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
  • manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
  • prowadzący własną działalność gospodarczą.

Obecnie, w związku z sytuacją epidemiologiczną, zajęcia praktyczne prowadzone są zdalnie na platformie Microsoft Teams będącej częścią pakietu Office 365, a uczniowie przygotowują potrawy w swoich domach. Zachęcamy do obejrzenia zarówno zdjęć potraw i  filmu, który nasi uczniowie nakręcili na konkurs gastronomiczny Nestle Professional z klasą – widać tam całą naszą klasopracownię i naszą młodzież w akcji .

https://www.facebook.com/1451705921727111/videos/607244559815297/

Drogi  Ósmoklasisto, jeśli czujesz się świetnie w kuchni, lubisz gotować i interesuje Cię zdrowe i zbilansowane odżywianie, dołącz do nas! Od września wspólnie rozwiniemy Twoje umiejętności! Co więcej będąc uczniem Technikum w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych w CKZiU w Wyrzysku możesz wziąć udział w kursach: sporządzania potraw z warzyw i owoców z elementami carvingu, barmańskm I i II stopnia, profesjonalnego baristy i  kursie pilotów wycieczek  w ramach projektu „Od stażysty do specjalisty”. Dołącz do NAS!!!!

Na zdjęciu wyróżniającym pracownia CKZiU w Wyrzysku

Ewa Orzeł-Sobczyk – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
w Wyrzysku