Trzeciewnica: Rozstrzygnięto konkurs na przetwory owocowe i warzywne

Dnia 12 września 2020 roku w siedzibie Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Trzeciewnica i Suchary zebrała się komisja celem rozstrzygnięcia konkursu na przetwory owocowe i warzywne w ramach projektu  „Złote ręce, które to stworzyły” dofinansowanego ze środków Powiatu Nakielskiego. Na konkurs wpłynęło 27 prac od 9 osób z powiatu nakielskiego. Uczestniczki przygotowały następujące przetwory:

Grażyna Gałka:

  • Fasolka konserwowa w occie
  • Cukinia z cebulą

Anna Jendrzejewska:

  • Patisony konserwowe
  • Ogórki po Żydowsku
  • Ogórki z cukinią
  • Ketchup z cukinii

Agnieszka Bednarska:

  • Sok z białego bzu z limonką
  • Sok z białego bzu z cytryną
  • Sok z cytryny z cukrem
  • Dżem wiśniowy

Anna Kaczmarek:

  • Papierówka słodzona stewią
  • Sok z pomidorów z liściem selera

Danuta Jamnik:

  • Grzybki marynowane
  • Sałatka z ogórków z cebulą i marchewką w przyprawie kebab
  • Ogórki z cary

Halina Nowak:

  • Buraczki
  • Sok z czarnego bzu

Elwira Płaczek:

  • Ketchup z kabaczka z papryką i pomidorami
  • Agrest
  • Wiśnie drążone
  • Kompot z wiśni
  • Kompot z czereśni
  • Ogórki konserwowe
  • Papryka konserwowa

Angelika Strzelewicz  – Kosmalska:

  • Grzybki w occie
  • Mus z jabłek
  • Sałatka z ogórków z przyprawą kebab

Komisja dokonała degustacji przetworów  konkursowych zgodnie z przyjętymi w regulaminie kryteriami. Decyzją Komisji w każdej kategorii przyznano I, II, III miejsce i 3 wyróżnienia.

W kategorii PRZETWORY WARZYWNE przyznano:

I miejsce – Anna Jendrzejewska za ogórki z cukinią i patisonami

II miejsce – Danuta Jamnik za sałatkę z ogórków z przyprawą kebab

III miejsce – Elwira Płaczek za ketchup z kabaczka z pomidorami i papryką

W kategorii  PRZETWORY OWOCOWE przyznano:

I miejsce – Anna Kaczmarek za papierówkę słodzoną stewią

II miejsce – Agnieszka Bednarska za biały bez z cytryną

III miejsce – Barbara Strzelewicz za pigwę na przeziębienie

Wyróżnienia otrzymały:

Angelika Strzelewicz – Kosmalska za mus z jabłek

Halina Nowak za sok z czarnego bzu

Grażyna Gałka za cukinię z cebulą

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe – sprzęt AGD.

tekst: K. Mikołajczak