Noworoczne postanowienia mają to do siebie, że w niewielu z nich udaje się nam wytrwać do końca. W 2021 roku nie popełniajmy tego błędu i zastosujmy technikę małych kroków, zwłaszcza w kwestii dbania o zdrowie, dietę i aktywność fizyczną. Naprawdę nie musimy od razu przechodzić na dietę 1000 kalorii, ani też zaczynać każdego dnia treningiem cardio. Niech wstępem do „lepszego ja” w 2021 roku będą zdrowe – lekkie, ale i sycące – śniadania i kolacje. Spójrzcie sami!
Zdrowe śniadanie to nie tylko owsianka z owocami, a w czasie kolacji na talerzu nie muszą gościć tylko nudne kanapki. Oto nasze propozycje na dobry początek dnia i jego lekkie zakończenie, a każda z nich to niecałe 400 kalorii!
Śniadanie zjedz jak król
Dietetycy jak mantrę powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I nie ma co się z tym kłócić – śniadanie powinno dostarczać nam nawet do 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. To w końcu w pierwszej połowie dnia potrzeba nam energii, by móc się skoncentrować.Co zatem powinno znaleźć się na naszym śniadaniowym talerzu? Najlepiej trochę wszystkiego – węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczów. Prawda jest jednak taka, że śniadanie powinno być odpowiedzią na potrzeby naszego organizmu, które poznamy, gdy będziemy się bacznie obserwować. Jeśli zauważamy, że po porannej owsiance i porcji owoców nie wystarcza nam energii do południa, lepszym rozwiązaniem będą śniadania białkowo-tłuszczowe, które nie spowoduje za szybkiego wyrzutu insuliny i spadku glukozy po krótkim czasie. Przykład? Zielone omleciki ze szpinakiem, natką pietruszki i chrupiącymi migdałami albo jajka sadzone w papryce z kawałkiem wędzonego łososia i kremowym awokado. Nie demonizujmy jednak zupełnie owsianki. W porannym biegu, jest ona lepszym rozwiązaniem niż wyjście z domu z pustym żołądkiem. Zwłaszcza, że możemy postawić na przygotowaną wieczór wcześniej i pozostawioną w lodówce nocną owsiankę migdałowo-marchewkową albo na gotową w 20 minut, ciepłą, idealną na zimę korzenną owsiankę z jabłkiem. Zaglądając na Cookidoo® – platformę z przepisami na Thermomix® znajdziecie przepis na każdą z powyższych śniadaniowych inspiracji.
Kolację jedz jak żebrak? Nie do końca!
Długie lata kolacja nie miała dobrego PR-u. Jeśli zjemy ją za dużą albo nie daj Boże za późno – nie dość, że źle śpimy, to jeszcze przytyjemy. Nie zjemy jej wcale – też niedobrze, bo obudzimy się głodni i zestresowani. W nocy też potrzebujemy energii, ale mniej niż w ciągu pracowitego dnia, kluczem są więc kolacje lekkie, czyli takie, które będą źródłem białka, zużywanego podczas snu do budowy mięśni, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, ważnych dla budowy tkanek i odporności. Niech zatem na naszym stole wieczorem zagości orientalny kurczak z makaronem z cukinii albo sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu (świetna opcja dla wegan!). Mamy ochotę na pizzę? Śmiało, ale klasyczny drożdżowy spód zastąpmy tym brokułowym, a ukochane salami niech ustąpi miejsca oliwkom, pomidorkom koktajlowym i czerwonej papryce.
Te i wiele innych pomysłów na zdrowe dania na zakończenie dnia znajdziecie w nowej kolekcji przepisów na Thermomix® „Lekkie kolacje. Dania do 400 kcal”, dostępnej na platformie Cookidoo®.
VORWERK POLSKA Agnieszka Kołodyńska-Walków Specjalista ds. PR i komunikacji