Zielone koniczynki z dipem serowym

17 marca Irlandia obchodzi Dzień Świętego Patryka. Tradycja ta coraz częściej gości także w innych krajach Europy. Z okazji święta proponujemy zieloną przekąskę w iście irlandzkim kształcie i kolorze. Zielone koniczynki z dipem serowym będą idealnie pasować do piwa, ale świetnie sprawdzą się także na co dzień, jako zdrowszy zamiennik chipsów.

Zielone koniczynki z dipem serowym

Składniki

Krakersy:

garść Szpinaku młodego marki Eisberg

120 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml oliwy z oliwek

50 ml wody

szczypta soli

łyżeczka płatków chilli

Dip:

100 g serka topionego

80 g startego sera Gouda

pół szklanki mleka

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki słodkiej papryki

mały ząbek czosnku

Przygotowanie

Krakersy:

Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).

Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremkąw kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.

Dip:

Mleko podgrzać na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Podawać na ciepło z krakersami, świeżymi warzywami lub pieczywem.

Dominika Szalek – PR Manager Orchidea Creative Group