Żołnierze 1BLog uczyli wypieku chleba w piekarni polowej żołnierzy U.S. Army

Pachnący, chrupiący i świeżo wypieczony chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym to prawdziwy przysmak dla konesera staropolskich smaków. O wyjątkowości tego specjału mogli przekonać się także amerykańscy żołnierze, przy okazji realizowanych na poligonie w Drawsku wspólnych przedsięwzięć szkoleniowych.

Kilka dni temu na terenie CSWL w Drawsku żołnierze 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej pokazali swoim kolegom z U.S. Army funkcjonowanie piekarni polowej, a następnie wspólnie dokonali procesu wypieku 500 bochenków wojskowego chleba.
– Wymieszanie wszystkich składników oraz przygotowanie ciasta do wypieku zajmuje przeważnie około 3 godzin. Kolejny etap to wypiek, który trwa około godziny – mówi podporucznik Grzegorz Ruciński z 1 batalionu logistycznego koordynujący przedsięwzięcie z ramienia 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej. Nad całością czuwa obsługa polowej piekarni polowej.

– Dwie osoby odpowiadają za obsługę ciastowni, a kolejne dwie to obsługa pieca. Nad całością czuwa kierownik piekarni – dodaje oficer z 1 Batalionu Logistycznego. Z każdym kolejnym wsadem naszym amerykańskim kolegom idzie jeszcze sprawniej, bo piec jest już rozgrzany.

Uchylając rąbka tajemnicy sukcesu udanego wypieku możemy powiedzieć, że pieczony przez logistyków Pomorskiej jedynki chleb powstaje według prostego, tradycyjnego, sprawdzonego przepisu – na naturalnym zakwasie, bez ulepszaczy oraz konserwantów. Nie używamy także gotowego ciasta głęboko mrożonego.

źródło: 1 Pomorska Brygada Logistyczna w Bydgoszczy

fot.: st. szer. Anna Wolska