„Dieta mamy” w szpitalu w Szubinie

Na oddziale porodowym w Szubinie będzie realizowany program pilotażowy NFZ i Ministerstwa Zdrowia „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.

NFZ pozytywnie rozpatrzył wniosek szpitala o przystąpienie do programu a na początku lutego podpisano umowę, która będzie realizowana do połowy czerwca 2021 r.

Celem programu jest wdrożenie modelu żywienie kobiet w ciąży i w okresie poporodowym oraz propagowanie zdrowego żywienia wśród pacjentek. Program ma charakter pilotażowy i jest realizowany w placówkach, które wyraziły wolę współpracy i podpisały umowę z NFZ.

W ramach programu szpital zapewnia pacjentkom oddziału położniczego specjalnie dla nich przygotowane posiłki dostosowane do trymestru ciąży albo okresu karmienia piersią. Posiłki przygotowywane są pod nadzorem dietetyka. Zgodnie z zaleceniami jadłospis składa się z 5 posiłków dziennie, skomponowanych tak aby dzienna dieta zawierała odpowiednią ilość białka, węglowodanów i tłuszczu.

Istotną częścią programu jest edukacja i poradnictwo dotyczące zdrowego żywienia. Pacjentki  będą mogły korzystać z bezpłatnych konsultacji ze szpitalnym dietetykiem w czasie pobytu w szpitalu i w okresie 2 miesięcy po porodzie.

Dodatkowe informacje na temat prawidłowego żywienia kobiet w ciąży i kobiet karmiących znajdują się na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncez.pl.

Marta Pióro – rzecznik prasowy Grupy Nowy Szpital