Dlaczego warto jeść drugie śniadanie? Oto 5 powodów

Dbając o prawidłową dietę warto kierować zasadą ze znanego przysłowia: „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Jednak większość z nas rano je niewiele albo wcale, a to może niekorzystnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Sprawdź 5 powodów, dla których warto jeść drugi posiłek, jeszcze przed obiadem.

Regularne jedzenie śniadań to recepta m.in. na utrzymanie prawidłowej wagi. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczyną jest szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków, a także brak dbałości o właściwą porę spożywania dań. W efekcie uczucie głodu narasta w drugiej połowie dnia i często powoduje napady obżarstwa. Efekt? Podjadamy, jemy o wiele więcej na obiad i kolację, a to sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia czy rozdrażnienia. Poranne posiłki powinny więc zaspokoić głód i kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia. – Na drugie śniadanie chętniej przygotowujemy kanapki. Warto sięgnąć po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B, jak np. wędlina w plastrach. Doskonale sprawdza się, w funkcjonalnych opakowaniach, poporcjowane i świeże, które znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

5 powodów, dla których warto jeść drugie śniadanie:

  1. Zjadłeś w domu obfite pierwsze śniadanie? Zapas energii wystarczy na 3, maksymalnie 4 godziny. Drugie śniadanie uzupełni składniki odżywcze, które jedynie w części zapewniłeś organizmowi podczas posiłku w domu. Dzięki niemu nabierzesz sił do dalszej pracy i będziesz bardziej aktywny!
  2. Organizm nie potrafi kumulować niektórych składników odżywczych i witamin. Dlatego ważne, aby sukcesywne dostarczać je w posiłkach w ciągu całego dnia. Najlepiej, jeśli jest ich około pięciu, a jednym z nich jest właśnie drugie śniadanie.
  3. Zbyt długie przerwy między posiłkami wpływają również na zmniejszenie wydolności umysłu. Jeśli zjesz drugie śniadanie, będziesz mieć lepszy nastrój, a Twoja zdolność do koncentracji uwagi wydłuży się.
  4. Śniadanie jest bardzo istotne dla osób pracujących umysłowo – odpowiednio skomponowany posiłek powinien zawierać witaminy z grupy B oraz magnez i wapń, które poprawiają przewodnictwo impulsów nerwowych, pomagając tym samym w szybszym myśleniu.
  5. Drugie śniadanie przygotuj w domu. Dzięki temu nie kupisz przypadkowej, niezdrowej przekąski, takiej jak słodycze.

3 przepisy na pyszne przekąski do pracy:

Finger sandwiches, czyli małe kanapeczki

Składniki:

– kilka kromek żytniego chleba tostowego

– kilka liści sałaty lollo lub masłowej

– opakowanie szynki wieprzowej gotowej ZM Pekpol w plastrach (100 g)

– pomidor

– ogórek

– kilka plastrów sera żółtego

– pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Chleb podpiec w tosterze, na każdej kromce ułożyć sałatkę, plaster sera, pozwijane plastry szynki, przełożyć ogórkiem i pomidorem. Następnie przykryć drugą kromką i pokroić na trójkąty. Można złączyć wykałaczką, aby kanapeczki się nie rozpadały.

Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami, pesto, salami i serem

Składniki:

– kilka kromek chleba razowego

– opakowanie salami dojrzewającego ZM Pekpol w plastrach (100 g)

– kilka plastrów żółtego sera

– sałata masłowa

– pomidor

– pieprz i sól do smaku

– czerwone pesto

Przygotowanie:

Kromki posmarować cienką warstwą czerwonego pesto, ułożyć sałatę, ser żółty, plastry salami i pomidora. Przykryć drugą kromką.

Tortille z liśćmi szpinaku i schabem Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 100 g schabu Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 100 g młodego szpinaku
  • 8 plastrów pomidora
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.

Anna Rogoźnicka Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group