Gotowanie od kuchni – przyjemność czy obowiązek?

Gotowanie można traktować dwojako: jako przykry obowiązek albo świetną zabawę, którą zwieńczy pyszny posiłek. Przyrządzanie potraw nikomu nie powinno kojarzyć się z uciążliwym staniem w kuchni. Na komfort gotowania wpływa wiele czynników, ale jednym z nich jest stylowa kuchnia, która jest tak samo designerska, jak i funkcjonalna. Czy te dwie cechy można ze sobą połączyć? Co sprawia, że gotowanie może stać się przyjemnością?

Stylowa kuchnia od podstaw

Wszyscy marzymy o pięknym domu, a jednak często zapominamy o tym, że wygląd to nie wszystko. Stylowa kuchnia może zachwycać wystrojem czy pięknymi meblami i nie ma w tym nic dziwnego, że aranżując pomieszczenie, właśnie o tym myślimy najpierw. Trzeba jednak powiedzieć, że nic nam po gustownie urządzonej kuchni, w której trudno przyrządzać fantastycznie posiłki. Do komfortowego gotowania potrzebny jest sprzęt. Piekarnik, piec i lodówka to oczywiście absolutna podstawa, ale trudno przyrządzać zdrowe dania, kiedy korzystamy tylko z patelni i kilku garnków. Sytuacja zaczyna wyglądać zupełnie inaczej, jeśli mamy do dyspozycji blender kielichowy, w którym możemy przygotować przepyszne i pożywne gazpacho (przepis znajdziesz na końcu artykułu). Nagle okazuje się, że gotowanie może być łatwe i przyjemne, a co najważniejsze – nie zajmuje zbyt wiele czasu, bo większą część pracy wykonuje za nas urządzenie!

Kuchnia to przede wszystkim sprzęt

Można upierać się przy założeniu, że dobry kucharz nawet w polowych warunkach ugotuje smaczny posiłek. Być może jest w tym ziarno prawdy, ale codzienne gotowanie dla całej rodziny to nie pokaz umiejętności kulinarnych. W końcu zależy nam przede wszystkim na tym, aby było smacznie, zdrowo i szybko. Dlatego właśnie stylowa kuchnia nie może istnieć bez odpowiedniego sprzętu, który ułatwia proces gotowania. Teraz pewnie większość stoi przed dylematem: ładnie czy może jednak funkcjonalnie. A gdyby tak połączyć te obydwie cechy? Gdyby sprzętu nie trzeba było chować w szafkach, bo psuje wystrój w kuchni? Stylowe urządzenia mogą być ozdobą samą w sobie. Nawet tak podstawowe wyposażenie kuchni jak kawiarka czy czajnik może nie tylko ułatwiać codzienne gotowanie, ale wręcz podkreślić wystrój w kuchni i nadać jej jeszcze bardziej wyrazistego charakteru.

Połączenie idealne? Stylowa kuchnia i stylowy sprzęt!

Jeśli zależy nam na tym, aby gotować i jeść zdrowo, nie poświęcać na przygotowanie potraw kilku godzin dziennie, a jednocześnie skorzystać z sezonowych warzyw i owoców, to w wyposażeniu kuchni wręcz musi znaleźć się dodatkowy sprzęt. Dzięki temu oszczędzamy czas i zyskujemy możliwość przyrządzenia wielu nowych potraw. Racuchy jogurtowe z owocami (sprawdź przepis poniżej) przy użyciu miksera planetarnego Ariete zrobimy w kilkadziesiąt minut. Urządzenia kuchenne niezaprzeczalnie ułatwiają gotowanie, ale skoro stylowa kuchnia ma wywoływać piorunujące wrażenie, to nie może w niej zabraknąć stylowych sprzętów, czyli takich, które będą ozdobą samą w sobie. Designerskie urządzenia można z dumą postawić na kuchennym blacie, bo, oprócz wielu nowych możliwości, oferują także wyjątkowy wygląd. Nie musisz upychać ich w szafkach i chować po kątach – po prostu wykorzystaj je jako praktyczny element wystroju, z którego korzystasz, kiedy tego potrzebujesz. Połączenie pięknej kuchni z dobrze wyglądającymi sprzętami ułatwiającymi gotowanie to związek idealny.

Gazpacho

  • pomidor 850 g
  • papryka 200 g
  • ogórek 200 g
  • cebula czerwona 50 g
  • czosnek 1/2 ząbka
  • pieczywo, może być czerstwe 60 g
  • oliwa 60 ml
  • biały ocet winny łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Czosnek, cebulę i ogórka obieramy. Następnie wszystkie warzywa i pieczywo przekładamy do jednej miski, dodajemy płaską łyżeczkę soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem ręcznym Ariete dokładnie wszystkie warzywa na jednolitą masę, stopniowo dolewając oliwę. Doprawiamy pieprzem, octem i ewentualnie jeszcze solą. Na wierzch możemy dodać pokrojone w kostkę warzywa używane do gazpacho oraz grzanki z pieczywa.

Racuchy jogurtowe z owocami

  • 250g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 20g oleju
  • 30g cukru
  • 170g mąki
  • 8g proszku do pieczenia
  • mrożone owoce (maliny, truskawki, jagody)

Wymieszać jajka z olejem oraz jogurtem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi w robocie planetarnym Ariete i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nakładać po łyżce masy na patelnię lub urządzenie do naleśników Ariete, a na wierzch wyłożyć po kilka zamrożonych owoców. Smażyć z obu stron do zarumienienia.

Commplace