Jak przygotować stół na Wigilię?

Chcesz przygotować uroczystą kolację wigilijną dla rodziny i znajomych? Zobacz, jak przygotować stół na Wigilię, aby prezentował się w ten wieczór wyjątkowo pięknie.

Wypierz obrus

Po czym poznać dobrze nakryty stół? Oczywiście po obrusie. Powinien być skrojony na miarę i zwisać przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony blatu. Zadbaj, aby był czysty i nienagannie wyprasowany. Obrus wypierz w pralce osobno, dopasowując temperaturę i liczbę obrotów do rodzaju tkaniny. Białe z bawełny można prać nawet w 90°C, lniane w 60°C, zaś jedwabne w temperaturze nie większej niż 30°C. Z kolei te wykonane ze sztucznych tkanin (np. plamoodporne) maksymalnie w 40°C. Zanim włożysz obrus do pralki, złóż go w kostkę i wiruj ustawiając małą liczbę obrotów. Następnie wysusz go na odpowiedniej suszarce, najlepiej wyposażonej w grube druty, które zapobiegną powstawaniu zagnieceń na tkaninie. W ten sposób skrócisz czas prasowania. Sprawdzi się model na duże pranie z rozsuwanym stelażem, który możesz dopasować do potrzebnych akurat rozmiarów (np. suszarka Infinity marki Vileda).

…i idealnie wyprasuj

Pamiętaj, że obrus i serwetki powinny być idealnie wyprasowane. Najlepiej prasuj tkaniny, które są jeszcze lekko wilgotne (oczywiście możesz użyć też generatora pary). Wówczas wygładzenie wszystkich zmarszczek będzie proste i szybkie. Możesz też zwilżyć suchy obrus wodą ze spryskiwacza. Jeśli chcesz, żeby nabrał wyjątkowego zapachu, dodaj do czystej wody kilka kropel perfum. Duże znaczenie w szybkości i dokładności prasowania ma odpowiednia deska, dobrze jeśli jest wyposażona w specjalny pokrowiec z nieprzepuszczalną warstwę aluminiową (np. deska do prasowania Total Reflect Plus marki Vileda). Zapewnia on odbicie prawie 100% ciepła i pary z powrotem do prania, dzięki czemu tkaniny są idealnie gładkie i pozbawione jakichkolwiek zagnieceń. Ponadto wyprasujesz je łatwiej i szybciej niż używając standardowego pokrowca.

Zadbaj o lśniące sztućce i zastawę

Na wigilijnym stole wszystko powinno lśnić. Dlatego zadbaj o zastawę i wypoleruj srebra. Pociemniałe sztućce oraz naczynia stołowe ze srebra i platerowane możesz wyczyścić domowym sposobem. Płaski garnek wyłóż folią aluminiową (także jego boki), umieść w nim sztućce i zalej zimną solanką, czyli wodą wymieszaną z dużą ilością soli. Następnie postaw na kuchence i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10 minut, po tym czasie zdejmij z płyty grzewczej, a po przestudzeniu wyjmij i wytrzyj sztućce do sucha. Najlepiej wypoleruj je delikatnymi ściereczkami na rolce (np. Light&Soft marki Vileda), które, w przeciwieństwie do ręcznika papierowego, nie pozostawią mikro włókien. Jeśli masz sztućce ze stali szlachetnej – możesz umyć je w zmywarce. Jednak regularne używanie detergentów często powoduje różnego rodzaju zarysowania. Dlatego, jeśli chcesz, aby sztućce na długo zachowały blask skorzystaj z domowego sposobu. Zanurz je na kilka minut w szklance z gorącą wodą i octem. A następnie dokładnie wypoleruj. Bardziej uporczywe plamy usuniesz specjalną ściereczką do armatury napyloną dwutlenkiem tytanu (np. Anti-Kalk marki Vileda), która zbiera wodę, usuwa osad oraz nie powoduje zarysowań.

Poczuj zapach Bożego Narodzenia

Kiedy wszystko już przygotowane, a dom lśni czystością, warto zadbać o przyjemny zapach. Jeśli chcesz poczuć w domu aromat prawdziwego Bożego Narodzenia, upiecz w piekarniku plasterki pomarańczy, posypane cynamonem i goździkami. Możesz ozdobić nimi świąteczną girlandę i umieścić ją w każdym pokoju, wtedy zapach rozejdzie się po całym wnętrzu.

Anna Rogoźnicka – Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group