Jakie rośliny warto sadzić razem, a jakich połączeń unikać?

Sadząc rośliny w przydomowym ogrodzie bierzemy pod uwagę ich wymagania. Ale warto też wiedzieć, że niektóre rośliny rosną lepiej w sąsiedztwie wybranych gatunków, a inne, to dla nich towarzystwo zupełnie nieodpowiednie. Podpowiadamy, jak najkorzystniej zestawiać rośliny, a jakich połączeń unikać.

Sadząc warzywa w ogrodzie, zadbaj o towarzystwo (dla nich)

Uprawa roślin to zajęcie satysfakcjonujące, ale też wymagające i czasochłonne. Jeśli chcemy w ogrodzie posiadać  zdrowe, dorodne i piękne rośliny, musimy o nie troskliwie zadbać, uwzględniając ich potrzeby. Jednym z niedocenianych czynników mających wpływ na powodzenie upraw jest właściwe sąsiedztwo roślin.

Podobnie jak u ludzi, w świecie roślin panują swoiste sympatie i antypatie określane mianem allelopatii, o czym warto pamiętać, planując nasadzenia. Uprawa uwzględniająca te zależności nazywana jest uprawą współrzędną i dotyczy przede wszystkim roślin użytkowych (owoców i warzyw), gdyż to właśnie one są dla nas najcenniejsze.

Przestrzegając zasad związanych z prowadzeniem uprawy współrzędnej, możemy skutecznie ograniczyć występowanie chorób i szkodników, wpłynąć na bujniejszy wzrost roślin i poprawić ich plonowanie. Jeśli jednak zignorujemy te zasady, możemy doprowadzić do pojawiania się większej ilości chorób i szkodników oraz do zahamowania wzrostu i rozwoju roślin, np.:

  • kapusta i rzodkiewka posadzone w pobliżu pomidorów, opóźniają ich kwitnienie,
  • cebula ogranicza wzrost fasoli tycznej,
  • orzech włoski hamuje rozwój większości roślin.

Dlatego też warto wiedzieć, które rośliny najlepiej do siebie pasują, a których lepiej obok siebie nie sadzić.

Grunt to dobre sąsiedztwo – te rośliny posadź razem

Jeśli chcemy w ogrodzie ograniczyć występowanie chorób i szkodników, powinniśmy posadzić obok siebie:

  • bazylię i ogórka (bazylia chroni je przed mączniakiem),
  • cebulę i truskawki (zmniejszają ryzyko rozwoju szarej pleśni),
  • cebulę lub por i marchew (cebula odstrasza połyśnicę marchwiankę, a marchew zniechęca śmietkę cebulankę),
  • seler i rośliny kapustne (seler chroni kapustę przed bielikiem kapustnikiem),
  • gorczycę i groch (gorczyca ogranicza występowanie pachówki strąkóweczki),
  • aksamitki i warzywa korzeniowe (aksamitka ogranicza liczebność nicieni).

Niektóre rośliny posadzone w swoim sąsiedztwie pobudzają się także do wzrostu i rozwoju (np. marchew pobudza do wzrostu pora), a nawet wpływają na poprawę smaku owoców (np. pietruszka poprawia smak pomidorów, koper smak cebuli i grochu).
Inne przykłady dobrego sąsiedztwa to:

  • burak i cebula, koper, rzodkiewka, ogórek lub seler;
  • pomidor, czosnek oraz bazylia;
  •  seler i groch, fasola;
  • sałata i seler, koper oraz rzodkiewka;
  • cebula i sałata, majeranek oraz pietruszka;
  • kapusta i fasola karłowa, seler, szałwia oraz koper;
  • pietruszka i seler oraz burak;
  • fasola i ogórek oraz rzodkiewka;
  • marchew i sałata, cebula, por oraz pomidor;
  • strączkowe (np. fasola) i dyniowate (np. ogórkiem);
  • czosnek i pomidory
  • ogórki, marchew oraz buraki;
  • ziemniaki i kapusta, szpinak oraz fasola;
  • szpinak i rzodkiewka;
  • dynia i nasturcja oraz fasola.

Warto też pamiętać, że rośliny uprawne przed chorobami i szkodnikami mogą być chronione dzięki sąsiedztwu ziół. I tak:

  • aromat kopru odstrasza szkodniki marchwi, sałaty, cebuli i ogórka,
  • bazylia ogranicza rozwój mączniaka prawdziwego,
  • cząber odstrasza mszyce, a mięta zniechęca mrówki i szkodniki kapusty (np. bielinki).

Nieodpowiednie towarzystwo – tych zestawień roślin lepiej unikaj

Planując uprawę roślin, należy też pamiętać, że niektóre gatunki wpływają na siebie niekorzystnie. Ich organy podziemne wydzielają do gleby związki chemiczne, hamujące wzrost i rozwój innych roślin, utrudniające kiełkowanie nasion i sprzyjające deformacjom, a rośliny będące żywicielami pośrednimi szkodników i chorób, przyciągają je do upraw roślin użytkowych.

Z tego względu lepiej nie sadzić obok siebie roślin z tej samej rodziny botanicznej np. pomidorów i papryki, gdyż szkodniki atakujące jeden gatunek, szybciej przeniosą się na drugi.

Inne niekorzystne połączenia to:

  • marchew i rośliny kapustne,
  • sałata i pietruszka,
  • groch i warzywa cebulowe,
  • ziemniaki i ogórki oraz pomidory.

Ważne jest także systematyczne odchwaszczanie upraw, gdyż dzikie rośliny często są żywicielami pośrednimi szkodników i chorób, odpowiadających za uszkodzenia roślin ogrodowymi (np. tasznik pospolity jest żywicielem szkodników roślin kapustnych, natomiast jałowiec grzyba wywołującego rdzę gruszy).

źródło: e-ogródek

zdjęcie ilustracyjne fot. Dassel – pixabay.com