Koreański kurczak z ryżem i brokułem – przepis

Wyjątkowy ryż basmati jest jednym z najszlachetniejszych gatunków na świecie. Przygotowaliśmy z jego dodatkiem wyjątkowy przepis na pysznego kurczaka po koreańsku. Intensywna marynata oraz ciemny sos z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni azjatyckiej. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu.

Koreański kurczak z ryżem i brokułem 

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu basmati(np. marki Britta)
  • 1 brokuł
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki wina ryżowego
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2cm imbiru startego na tarce
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu
  • sezam do posypania

Metoda:

  1. Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z mlekiem czosnkiem, imbirem, solą i winem. Odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania.
  2. Wszystkie składniki na sos połączyć i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieją. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotować brokuł na parze. Z kurczaka odlać mleko, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim oleju. Przełożyć do rondelka z sosem i dokładnie wymieszać. Obsypać prażonym sezamem i podawać z ryżem i brokułami.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group