Korzenna masala chai – rozgrzewająca herbata na jesienne dni

W jesienne dni polecamy indyjską herbata masala chai. Korzenne przyprawy, czarna herbata oraz napój sojowy, zamiast tradycyjnego mleka, gwarantują rozgrzanie i niesamowite doznania smakowe!

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka napoju sojowego (np. marki Ocelio)
  • 4 saszetki czarnej herbaty
  • 6 goździków
  • 4szt kardamonu
  • 2cm kory cynamonu
  • 1cm korzenia imbiru
  • 3 łyki miodu

Metoda:

  1. W rondelku umieścić przyprawy, herbatę i wodę i całość zagotować,
  2. Zdjąć z ognia i po 5 minutach wyciągnąć herbatę oraz przyprawy
  3. Do gotowego naparu dodać miód i szklankę napoju sojowego,
  4. Całość wymieszać aż miód się rozpuści.

Smacznego!

Łukasz Nocuń – Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group